17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ankara'da Kıbrıs mitingi

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türkiye Kamu Sen'in öncülüğünde çeşitli partilerin, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a destek amacıyla Sıhhiye Meydanı'nda 'Kıbrıs Mitingi' düzenlendi.


Ankara Tren Garı ve Hipodrum'da toplanan gruplar Talatpaşa Bulvarı, Atatürk Bulvarı güzergahını izleyerek mitingin yapıldığı Sıhhiye Meydanı'na ulaştı. Gruplar miting alanına polis tarafından oluşturulan arama noktalarından yapılan aramanın ardından alındı.

Hipodrom ve Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Kamu Sen'in öncülüğünde düzenlenen mitinge, MHP, CHP, DSP, DYP, BBP, İP ve BCP gibi partilerin yanısıra sıra Ülkü Ocakları, Muharip Gaziler Derneği, Türkiye Ziraatçılar Derneği, Türk Kadınlar Birliği de destek verdi. "Kıbrıs'ı satanı bizde satarız", "ABD Kıbrıs'tan elini çek" gibi sloganların atıldığı mitingde, "Yavrusunu satan anasını da satar", "Dayan Denktaş uyan Türkiye" gibi pankartların yanı sıra Türkiye, KKTC bayrakları taşındı.


Miting saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayana mitingte bir konuşma yapan ADD Genel Başkanı Ertuğrul Kazancı, Türkiye'nin planı kabul etmesini esef verici olarak nitelendirerek, Avrupa Birliği'ne girmek uğruna Kıbrıs garantörlüğünün sekteye uğratıldığını söyledi. Bir haksızlığı ve hukuksuzluğu ortaya koymak için toplandıklarını belirten Kazancı, Kıbrıs'ta uygulanan haksız ve keyfi politikaları reddetmek için bir araya geldiklerini kaydederek, Annan Planı'nı Sevr anlaşmasına benzetti.


KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç ise KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın bir mesajını okudu. Denktaş mesajından Kıbrıs davasının ortak ve milli bir dava olduğunu vurgulayarak, "Egemenlik Atatürk'ten kalan en kutsal değerdir" dedi. Annan Planı'nın Ada'daki Türk varlığını tehlikeye soktuğuna dikkat çeken Denktaş, planının kabul edilmesi durumunda sınırların kalmayacağı, Türk askeri sayısının düşeceği ve 130 bin Rum'un kuzeye geçeceği uyarısında bulundu. Annan Planı'nın Kıbrıs'ı Helen adası haline getireceğini belirterek, "Türkiye'nin güvenlik ve çıkarlarını tehlikeye atacak kumar oynama hakkımız ve lüksümüz yoktur. Kıbrıs'ta Annan belgesi 'hayır' denilerek ortadan kaldırılmalıdır" dedi.


Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal ise "Durumu tek bir kelime söyleyeceğim ' Vermeyeceğiz' " diyerek kısa bir konuşma yaptı.


Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türkiye'nin içerde ve dışarda ihanet yumakları ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "İçerdeki hainler onlardan daha beter" dedi. Akyıldız, "Şehitlerimizden, gazilerimizden özür diliyorum, Denktaş'tan özür diliyorum, tarihimizden ve ecdadımızdan özür diliyorum" diyerek sürdürdüğü konuşmasında "Kıbrıs bir hiç uğruna verilemez, verilmeyecek. Çünkü AB kapıları bize açılmayacak. Biz milli davamızı unutursak bizi alacaklar yani bizi almayacaklar" dedi. "Kıbrıs'ı satanlar lanet olsun" diyen Akyıldız, topluluğa 'Dağ başını duman almış' marşını söyletti.


Emekli Subaylar Derneği Başkanı Gültekin Alpdoğan ise "Kıbrıs'ta bir devlet, bir millet, bir bayrak kurduk. Bu devlet yıkılmak üzere. buna göz yumanlar o kanda boğulacak" dedi.
Yapılan konuşmalarından Onuncu Yıl Marşı'nın söyleyen topluluk bir süre hükümeti ıslık ve sloganlarla protesto etti. Miting, olaysız bir şekilde sona erdi.

BEYAZIT CEBECİ - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2004 Pazar 16:56:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?