17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ankara'da olaylı YÖK protestosu

Öğrencilerin YÖK’ü protesto etmek amacıyla düzenlediği gösteri olaylı sona erdi.
Çeşitli üniversitelerden öğrenciler, saat 09.00’dan itibaren çeşitli illerden de gelen öğrencilerin katılımıyla oluşan grup, Kurtuluş Parkı’nda toplandı. Öğrenciler daha sonra, kortej oluşturarak Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti.
Sloganlar eşliğinde yürüyen göstericileri, Mithatpaşa Köprüsü altında barikat kuran polis durdurdu. Göstericiler, polisten Kızılay’a geçmelerine izin verilmesini, basın açıklamasını Güvenpark’ta yapmak istedi. Polis ise basın açıklamasını burada yapmalarını, ardından dağılmalarını söyledi.
Polisle görüşen ve polisi ’’iyi niyetli olmamakla’’ suçlayan öğrenci temsilcileri, arkadaşlarının yanına dönerken, bir kısmının yüzünün maskeli olduğu gözlenen gruptakiler kaldırımdan söktükleri taşları ve molotof kokteyllerini polise attı. Polis de panzerlerden boyalı su sıkarak ve biber gazı kullanarak müdahalede bulundu.
Bunun üzerine, göstericiler Mithatpaşa Caddesi’nden Kolej istikametine doğru çekilmeye başladı.
Bu sırada, panzerler ve polis köpekli çevik kuvvet ekipleri, göstericileri kovalamaya başladı. Panzerlere engel olmak için yol boyunca barikatlar kuran göstericiler, Kolej Kavşağı’nda ara sokaklara dağılarak, kaçmaya devam ettiler.
Polis ise ara sokaklarda biber gazı ve boyalı su kullanarak kovalamacayı sürdürdü. Kovalamaca, saat 14.30 sıralarında sona erdi. Polis, yakalayabildiği göstericileri gözaltına aldı.
Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz’dan alınan bilgiye göre, yaklaşık 50 gösterici gözaltında alınarak, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

NOTLAR

Gösteri nedeniyle Ziya Gökalp Caddesi saat 11.30’da trafiğe kapandı ve saat 14.30 sıralarında normale döndü.
Polis helikopteri saat 12.00’den itibaren havadan denetim yaptı.
Polisin müdahalesi öncesinde Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz da Ziya Gökalp Caddesi’ne gelerek hazırlıkları yerinde inceledi.
Bazı gazeteciler ise muhtemel olaylar nedeniyle çevredeki binaların balkonlarından görevlerini yapmaya çalıştıkları görüldü.
Göstericilerin, kaçarken yol kenarındaki reklam panolarını kırdılar ve ara sokaklarda park halindeki otomobillerden barikat oluşturmaya çalıştılar.
Polis müdahalesinde göstericilerin yanlarında getirdikleri şişelerden yüzlerine sirke sürerek, biber gazının etkisini gidermeye çalıştıkları da görüldü.

İSTANBUL'DA DA MÜDAHALE

Beyazıt'ta, YÖK'ü protesto amacıyla gösteri yapan gruba polis müdahale etti.
''DEHAP'' ve ''Ezilenlerin Sosyalist Platformu'' yazılı pankartlar ile ''YÖK karşıtı'' dövizler taşıyan yaklaşık 2 bin kişi, Beyazıt Meydanı'nda toplandı.
Burada basın açıklaması yapmak isteyen gruba, polis göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti.
Grup müdahalenin ardından dağılırken, polis ekipleriyle bazı göstericiler arasında kovalamaca oldu.
Bu sırada kaçan bazı göstericiler, Beyazıt'ta bir otomobile de zarar verdi.
Öte yandan göz yaşartıcı gazdan, göstericilerin yanı sıra bazı polisler ve basın mensupları ile çevredeki vatandaşlar da etkilendi.


AA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 18:26:10
Güncelleme :6 Kasım 2004 Cumartesi 18:30:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?