17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ankara’da ‘zirve’ sancısı

Gül, Meclis’te AKP Grup toplantısı öncesinde gazetecilerin soruları üzerine İKÖ-AB forumu öncesinde KKTC’nin statüsü nedeni ile çıkan gerginliği değerlendirdi. Toplantının iptalinin sözkonusu olmadığını belirten Gül, akşam saatlerine kadar AB ülkelerinden yanıt beklendiğini söyledi.

Forumun siyasi toplantı niteliği taşımadığına ve siyasi bir amacı olmadığına dikkat çeken Gül, “Sansasyon yapmaya gerek yok” dedi. Dışişleri Bakanı, Hollanda’nın foruma katılmamasının ise kendi kararı olduğunu ifade etti.

DENKTAŞ’TAN AB’YE SERT TEPKİ

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İKÖ-AB toplantısına, KKTC’nin “Kıbrıs Türk Devleti” adıyla katılmasına itiraz eden Avrupa Birliği’ne, sert tepki gösterdi.

Denktaş, “Kıbrıs Türk Devleti” isminin Annan planında bir “eyalet” ismi olduğunu ve Avrupa Birliği’nin bu ismin kullanılmasına dahi karşı çıktığına dikkat çekti.

Denktaş, “Avrupa Birliği’nden hak ve adalet bekleyenler, eşitlik bekleyenler, ortaklığımızı kabul etmelerini bekleyenler işte böyle şoka uğrarlar” dedi. Denktaş, Rum yönetimini meşru hükümet olarak kabul eden Avrupa Birliği’nin, Kıbrıslı Türkleri sadece cemaat olarak gördüğünü vurguladı.

Rauf Denktaş, Kıbrıs sorununun çözülmemesinin ardında da, uluslararası toplumun bu tutumunun yattığını kaydetti.

İstanbul’da 4-5 Ekim tarihlerinde yapılması planlanan İKÖ-AB forumunun ilki 2002 yılında gerçekleştirilmişti.

Hollanda'dan İKO-AB Boykotu

Avrupa Birliği dönem başkanı Hollanda, KKTC’nin “Kıbrıs Türk Devleti” adıyla katılımı nedeniyle, İslam Konferansı Örgütü-Avrupa Birliği toplantısını boykot ediyor.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot’un sözcüsü Bart Johems, Bot’un Türk hükümetiyle yaptığı uzun görüşmeler sonucunda İKÖ toplantısına katılma kararını iptal ettiğini belirtti.

Sözcü, diğer Avrupa Birliği üyelerine de aynı çağrının yapıldığını söyledi. Ancak Türk diplomatik kaynakları, Hollanda’nın Ankara’ya hünez bu yönde bir bildirimde bulunmadığını belirtiyorlar.

Hollanda’nın, aralarında KKTC’nin de bulunduğu gözlemci ülkelerin toplantıda isim belirtmeden yer almaları önerisini Türkiye reddetmişti.

Teklifi geri çeviren Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB ülkelerinin büyükelçileri ile yaptığı toplantıda, üye ülkelerinin dışişleri bakanlarının İstanbul’a beklendiğini söylemişti.  4-5 Ekim tarıhlerinde yapılması planlanan ortak forumun ilki, 2002’de düzenlenmişti.

NTV Ankara
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2004 Cuma 12:13:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?