18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Annan: İslam fobisi sona erdirilmeli

New York - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, Müslüman dünyasını tek bir vücut gibi görerek ve yapılan yanlışlıkları genelleyerek Müslümanlara karşı önyargıların oluşturulduğunu ifade ederek, İslam fobisi olarak adlandırılan bu önyargıların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

BM tarafından düzenlenen "İslam Korkusuna Karşı Çıkma: Hoşgörü ve Anlayış Eğitimi" başlıklı seminerde konuşan Annan, "Zengin inanç olan İslam dinini temsil ya da sembolize etmek amacıyla, bağlamından çekip alınan bazı eylemler ve uygulamalarla, İslam’ın erdemleri sıklıkla çarpıtılıp, tahrip edilmektedir" dedi.

Bazı kesimlerin İslam’ın demokrasi ile uyuşmadığını, çağdaşlığa, kadın haklarına karşı olduğunu iddia ettiğini belirterek, "Hiç kimse dünyanın büyük dinlerinden, kültürlerinden ve medeniyetlerinden biri olan İslam’ın mensuplarının Ortadoğu, Çeçenistan ve eski Yugoslavya’da Müslümanlara karşı girişilen vahşetlerden adaletsizlik duygusuna kapılmalarını hafife almamalıdır" şeklinde konuştu.

Buna rağmen İslam dünyasındaki tepkilerin belirli politikalara karşı sergilenen birer siyasi tepki olduğunun altını çizen Annan, bunların yanlış bir şekilde Batı değerlerine karşı İslami tepki olarak algılandığını ve bunun da İslam karşıtı bir tepkiye dönüştüğünü ifade etti.

Diğer dinlerde olduğu gibi İslam dünyasında da moderleşmeciler kadar gelenekçilerin olduğunu belirten Annan, Müslüman nüfusunun çoğunluğunun Arap olmadığını, Asya, Endonezya ve bir kısmı Avrupa’da bulunan Türkiye’nin de Müslüman olduğuna dikkat çekti.

AA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 12:03:50
Güncelleme :8 Aralık 2004 Çarşamba 12:05:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?