17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Annan Planı çin Danıştay'a dava

İzmir Barosu avukatlarından Nevzat Erdemir, Annan Planı'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 24 Nisan 2004 tarihinde halkoyuna sunulmasına ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık işleminin iptali ve dava sonuçlanıncaya kadar işlemin yürütülmesinin durdurulması istemi ile Danıştay'a dava açtı.


İzmir Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şubesi'nde konuyla ilgili bir açıklama yapan avukat Nevzat Erdemir, Annan Planı'nın KKTC'yi yok etme, Kıbrıs'ta yaşayan Türkler'i ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni adadan kovma, adayı bir Rum adası haline getirme planı olduğunu söyledi.

Erdemir, "Plan bu haliyle kabul edildiği takdirde Türkler'in adadaki bağımsız ve egemen devletleri yıkılacak, Türkler AB uyruğu olarak yıllarca kendilerini katleden Rumlar'a ve Batılılara teslim edilecektir. Yaklaşık 30 bine yakın Türk askeri aşama aşama adadan atılacak, orada yaşayan soydaşlarımız Rumlar'ın, AB ve BM'nin insaf ve emrine terk edilecektir. Oylanan sadece Kıbrıs'ta yaşayan 200 bin Türk yurttaşının yazgısı değil, Türkiye'de yaşayan 70 milyon yurttaşın güvenliği ve geleceğidir. Hiçkimsenin Anadolu insanının güvenliğini tehlikeye atma ve geleceği üzerinde kumar oynama veya oynatma hakkı yoktur" dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha göreve başlamadan Yunanistan Başbakanı Simitis'e, Kıbrıs sorununu çözme sözü verdiğini hatırlatan Erdemir, "Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin KKTC ile ilgili aldığı kararları yok saymış, kaynağını Anayasa'dan ve yasalardan almayan bir devlet yetkisi kullanmış, Türkiye aleyhine fiili durum yaratmıştır. KKTC'nin varlığını, Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlük haklarını yok eden Annan Planı'nın halkoyuna sunulmasına ilişkin Başbakanlık işleminin yetki, şekil, sebep, konu ve maksat unsurları yönünden hukuka aykırı olması sebebiyle iptalini, Türk halkının güvenliğinin tehlikeye düşmemesi için halkoylaması işleminin yürütülmesinin dava sonucuna değin durdurulmasını istiyoruz" diye konuştu.

İZMİR - İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2004 Salı 14:48:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?