23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Annan´a yolsuzluk incelemesi

BM’nin Bağımsız Soruşturma Komisyonu, Birleşmiş Milletler’in Irak’a uyguladığı ’petrol karşılığı gıda’ programındaki yolsuzluklara ilişkin soruşturmayı BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la ilgili belgeler üzerinde yoğunlaştırdı.

Soruşturma komisyonu, oğlu Kojo Annan’ı istihdam eden İsviçre firması Cotecna lehine nüfuzunu kullanıp kullanmadığını tespit etmek için BM Genel Sekreteri Annan’ın e-posta ve telefon kayıtlarını incelemeye aldı.

Komisyon Başkanı Paul Volcker’in bazı yayın organlarına verdiği demeçte, soruşturmayı doğrulayarak, Kojo Annan ile ilgili bazı yeni bilgilerin, bu konudaki bulguların ara raporla birlikte açıklanmasının geciktirilmesini gerektirdiğini söyledi.

Annan’ın soruşturma sırasında komisyonun taleplerini yerine getirerek en gizli belgelerin bulunduğu dosyaları bile müfettişlerin incelemesine açtığını söyleyen Volcker, Annan’ın e-postalarının da incelendiğini belirtti.

10 müfettiş Annan’la ilgili belgeleri inceliyor

Komisyon tarafından görevlendirilen yaklaşık 10 müfettiş sadece Annan ile ilgili belge ve bulguların incelenmesiyle görevlendirilmiş durumda.

Kojo Annan ile bağlantılı olarak yürütülen bu soruşturmadan elde edilen bulgular daha sonra diğer bulgularla birlikte açıklanacak.

BM Genel Sekreteri Annan’ın daha önce de en az üç kez ifadesine başvuran soruşturma komisyonu, Annan’ın oğlu Kojo Annan’ın da defalarca ifadesini almıştı.

Kojo Annan, suçlamaları kabul etmiyor

’Petrol karşılığı gıda’ programı kapsamında 1996-1998 yılları arasında ihaleler alan Cotecna şirketinde çalışan 31 yaşındaki Kojo Annan, şirketin sadece Afrika’daki operasyonlarında görev aldığını söylemiş ve programla ilgili herhangi bir müdahalesinin olmadığını söylemişti.

Ancak şirketin Kojo Annan’a şirketten ayrıldıktan sonra beş yıl boyunca ödeme yapmaya devam etmesi şüphe yaratmıştı. Soruşturma Komisyonu Başkanı Volcker, yeni bulgular ışığında Kojo Annan ile ilgili soruşturmanın Cotecna bağlantısının ötesine geçecek şekilde genişletildiğini belirtti.

Suudi Arabistan eski Petrol Bakanı’nın oğlu Hani Yamani’nin program kapsamında Irak’tan petrol alabilmesi için de Kojo Annan’ın yardımcı olduğu ileri sürülüyor.

Soruşturma komisyonu, Annan’ın ofisindekiler de dahil olmak üzere beş milyon sayfalık belgeleri bilgisayara aktardı ve anahtar kelimeler üzerinden bu belgeleri inceliyor.
AA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2005 Pazartesi 00:13:12
Güncelleme :8 Şubat 2005 Salı 00:34:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?