23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Annesi için mayınlı araziye girdi

Suriye’deki teyzesinin büyüttüğü 28 yaşındaki Leyla Olgun, yasal yoldan Mardin’deki annesinin yanına gidemeyince mayınlı araziden Türkiye’ye geçmeyi denedi. Genç kadın, sınır nöbeti tutan askerlerin açtığı ateş sonucu durduruldu.

Suriye’nin Kamışlı kentinde teyzesi Emine tarafından büyütülen Leyla Olgun yaklaşık 7 yıldır göremediği Nusaybin’de oturan annesi Fatma Olgun’un yanına yerleşmek için yasal yoldan Türkiye’ye giriş yapamayınca, mayınlı sahadan geçmeye karar verdi.

Akşam saatlerinde Nusaybin’den 5 kilometre uzaklıktaki mayınlı sahaya giren Leyla Olgun, sahanın ortasındayken sınırda nöbet tutan Demirkurt Piyade Sınır Karakolu askerleri tarafından fark edildi.

Askerlerin havaya açtığı uyarı ateşi ve “dur” ihtarı sonucu yerinde bekleyen Leyla Olgun, jandarma tarafından mayınlar arasından kurtarıldı.

İlk ifadesinde annesine kavuşmak için Türkiye’ye giriş yaptığını bildiren Olgun, jandarma tarafından Nusaybin Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edildi. Türk vatandaşı olduğunu ve annesinin yanında kalmak istediğini kaydeden Leyla Olgun, yediemin olarak annesi Fatma Olgun’a teslim edildi.

7 yıl aradan sonra Leyla Olgun ile annesi Fatma Olgun’un kavuşması sırasında duygulu anlar yaşandı. Anne ile kızı birbirlerine sarılırken gözyaşlarını tutamadılar.

“TÜRKİYE’DE ANNEMİN YANINDA YAŞAMAK İSTİYORUM”

Leyla Olgun, Suriye’deki teyzesi tarafından büyütüldüğünü, teyzesiyle aralarında bir sıkıntı yaşamadığını, ancak annesiyle yaşamak istediği için Türkiye’ye gelmeye karar verdiğini söyledi.
Bunun için Suriye’deki Halep Başkonsolosluğu’na başvuru yaptığını, ancak talebinin kimliği olmadığı için geri çevrildiğini bildiren Olgun, "Suriye’de ’vatansız’ statüsünde yaşıyorduk. Suriye Devleti bu nedenle bize nüfus cüzdanı vermiyordu. Böyle olunca da pasaport alamadım. Mayınlı araziden geçmekten başka çarem yoktu. Ölümü göze alarak anneme gitmeye karar verdim. Mayınlı araziye girdikten sonra korkmaya başladım. Her yerim titriyordu. Bastığı yerin altında mayın olduğunu düşünmek insanı ürpertiyor. Mayınlı arazinin ortasında askerler beni gördü. Havaya ateş açtılar. Korkum daha da arttı. Beni terörist zannedebilirlerdi. Ama beni gördüler. Mayınlı alandan alarak karakola, oradan polise teslim ettiler” dedi.

Türk vatandaşı olduğunu, ancak nüfus kaydı olmadığı için bunu ispatlayamadığını bildiren Olgun, “Türkiye’de annemin yanında yaşamak istiyorum. Bizi ayırmasınlar” dedi.

“BABASI MAYINA BASARAK ÖLDܔ

Anne Fatma Olgun ise 1972 yılında evlendiği Kasım Olgun’un kaçakçılık yapmak için mayınlı araziden Suriye’ye geçerken 1977 yılında bastığı mayının patlaması sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi. Eşinin ölümünün ardından 4 yaşındaki oğlu Aslan ile kızları 3 yaşındaki Leyla ve 2 yaşındaki Herdem’i Suriye’nin Kamışlı kentinde oturan ve çocuğu olmayan kız kardeşi Emine’ye büyütmesi için verdiğini ifade eden Fatma Olgun, “Gelirim olmadığı için çocuklarımı 1978 yılında Suriye’ye ziyarete gittiğimde ona bırakmıştım. 5 yıl önce oğlum Aslan, geri döndü. Nüfus kaydı olduğu için bir sorun çıkmadı. Askerliğini yaptı ve şimdi birlikte yaşıyoruz. Ancak, kızlarım o zaman küçük olduğu için nüfus kaydı yapılmamıştı. Leyla’nın yanımda kalmasını istiyorum. Kızımı kaybetmek istemiyorum. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyorum” diye konuştu.

Leyla Olgun’un Avukatı Abdullah Düzgün ise Türkiye ile Suriye’nin sınır bölgesinde yaşayan insanlar arasında akrabalık ilişkisinin bulunduğunu belirterek, “Suriye sınır bölgesinde yaşayan ve Türkiye’de akrabası bulunanların çoğunluğuna vatandaşlık hakkı vermiyor. Bu nedenle onlar da pasaport alamadıkları gibi büyük sıkıntı içerisinde yaşıyorlar. Bu durumda olan çok sayıda kişi var. Leyla’nın annesinin yanında kalması için başvuruda bulunduk” dedi.
Kaymakam Ersin Emiroğlu ise Leyla’nın Türk vatandaşı olduğunu belirtmesi üzerine Suriye’ye iade edilmediğini belirterek, “Leyla’nın durumu için İçişleri Bakanlığı’na yazı yazarak görüş istedik. Gelecek bilgi doğrultusunda hareket edeceğiz” açıklamasında bulundu.

AA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 11:45:40
Güncelleme :4 Haziran 2005 Cumartesi 12:18:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?