20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'Anti İslamcı'lara karşı

Almanya'nın Köln kentinde yapılacak cami nedeniyle Pro Köln adlı aşırı sağcı örgüt tarafından başlatılan İslam düşmanlığına ve yarın düzenlenecek ''Anti İslam Konferansı''na karşı Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nde insan zinciri oluşturuldu.

İnsan zinciriyle İslam karşıtlarına "geçit yok" mesajı verildi. Gösteriye katılanlar, gökyüzüne rengarenk balonlar bıraktı.

''Faşizme bir daha asla'', ''Sinagog, kilise, cami hepsine evet'', ''Türk ve Alman dosttur'', aşırı sağcıların kullandığı renk kastedilerek, ''Kahverengi dışarı'' yazılı pankartların açıldığı gösteride Köln'de ırkçılığa yer olmadığı vurgulandı.

İslam düşmanlarına karşı düzenlenen protesto gösterisinde konuşma yapan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet, Köln'ü hiç bu kadar coşkulu görmediğini belirterek, şunları kaydetti:

''Müslümanlarla bir araya gelmek için buraya geldim. Mesajımız; 'Köln'de kahverengi giyenlere yer yok'. Bugünkü aksiyon çok önemli bir sinyal. Buraya katılan tüm gruplar ve sivil toplum örgütleri Müslümanların yanında olduklarını gösterdi. Köln'de Neo Nazileri istemiyoruz. Köln çok kültürlü bir kent. Bir avuç ırkçının bu imajı bozmasını istemiyoruz. Bugüne kadar böyle bir dayanışma Müslümanlar için olmadı. Tüm topluma barış mesajı vermek istiyoruz.''

Bakan, cami yapımından çok, cami içinde neler olduğunun önemine işaret ederek, ''Camide nefret mi yoksa sevgi ve uyum mu işleniyor bu önemli. Burada da uyum için çok şey yapıldığını biliyoruz. Köln'deki sivil toplum örgütlerinin bu ırkçı örgüte tepki göstermesi çok önemli. Umarım hafta sonunu güzel geçiririz'' diye konuştu.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Milletvekili Lale Akgün de, farklı fraksiyonlara ait insanların burada dayanışma içinde olmasını çok olumlu bulduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Köln asla böyle ırkçılara boyun eğmedi ve eğmeyecektir. Bu şehirde herkesin yaşama hakkı var ve herkese eşittir. Aslında aşırı sağcılar kendi emelleri için cami ve Köln'ü kullanmak istiyor. Avrupa çapında ırkçılara bir konu lazımdı. Biz de bu konunun kullanılması ve istismar edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Yarınki yürüyüşte başta Türkler olmak üzere bütün Müslümanlar kenetlenmeli ve Neonazilere geçit vermemelidir'' dedi.

Bugünkü gösteriye Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Başkanı Sadi Arslan, Alman Sosyal Demokrat Parti Federal Milletvekili Lale Akgün, Köln Belediye Başkanı Alfi Scho-Antwerpes, Anakent Belediye Başkan adayı Jürgen Rottgers, Ehrenfeld Belediye Başkanı Josef Wirges, Köln'ün eski Anakent Belediye Başkanı Norbert Blum, Alman Belediyeler Birliği Müdürü Stephan Articus, Alman Sendikalar Birliği (DGB), kiliseler, Musevi Cemaati temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 50 çevik kuvvet aracı cami çevresinde konuşlandı. Çevre eyaletlerden takviye istenildiği bildirildi.

Öte yandan Köln'ün Rodenkirchen semtinde bir feribotta basın açıklaması yapmak isteyen ırkçı örgüt Pro Köln mensupları halk tarafından taşlandı. Olayın büyümemesi için feribot olay yerinden uzaklaştırıldı. Feribotun camları atılan taşlardan dolayı kırıldı.

Aşırı sağcı örgütün üyeleri feribotta yaptıkları açıklamada, Köln'de cami yapımına karşı olduklarını tekrarladılar.

Kentin Heumarkt meydanında da bazı Pro Köln taraftarlarının polisle karşı karşıya geldiği ve arbede çıktığı belirtildi. (AA)

AA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 21:16:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?