18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Anzaklar atalarını şafak ayiniyle andı

Gelibolu - Çanakkale Kara Savaşları’nın 90. yıldönümü nedeniyle Anzaklar, savaşta hayatını kaybeden atalarını Şafak Ayini ile andı.

Gelibolu yarımadasına 90 yıl önce, bugün saat 05.30’da başlayan Anzak çıkarması dolayısıyla Anzak koyunda savaşta hayatını kaybedenler için Şafak Ayini düzenlendi.

Törende konuşma yapan Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, Çanakkale Savaşları’nın bugünkü Anzak geleneğinin ortaya çıkmasına sebep olduğunu hatırlatarak, Gelibolu Yarımadası’nda 90 yıl önce büyük zorluklara cesaretle göğüs gererek canlarını feda eden Anzakların unutulmaması çağrısını yaptı.

Clark, bu savaş sırasında 500 bin müttefik askerinin, vatanlarını cansiperane bir şekilde savunan Türk askeri ile Gelibolu yarımadasını işgal etmek için savaştığını hatırlatarak, savaşta çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve bunun, savaşa taraf ülkelerin üzerine bir felaket gibi çöktüğünü bildirdi.

Avustralya Başbakanı John Howard da törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşları’nda hayatlarını kaybeden Anzakların sonradan ortaya çıkan ulusların (Yeni Zelanda ve Avustralya) karakterlerini oluşturduğunu belirterek, Anzak ruhunun daha sonra da diğer çatışmalar ve barış zamanında devam ettiğini kaydetti.

Törene katılan İngiltere Veliaht Prensi Charles da İncil’den kısa bir bölüm okudu. Törende, Atatürk’ün 1934’te Yeni Zelanda ve Avustralyalılara hitaben gönderdiği mektuptan da alıntı okundu. Çanakkale Savaşları’na katılan ülkelerin temsilcileri de çelenk koyarak çeşitli dualar ettiler.


AA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2005 Pazartesi 09:38:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nuri BAYRAKTAR IP: 85.100.226.xxx Tarih : 25.04.2005 16:22:27
ÜLKEMiZE KÖTÜ NiYET TAŞIMADAN GELEN HER KiM OLURSA ÜLKEMiZİ TERK EDENE KADAR BiZİM MiSAFiRiMiZ VE BAŞIMIZIN TACIDIR. ANCAK, iŞGAL ETMEK iÇiN GELDiKLERi VE O ÜLKENiN 253.000 iNSANINI KATLETTiKLERi YERE NE YÜZLE GELiYORLAR. BiZLER DE FETHEDEMEDiĞiMiZ ViYANAYA, ŞEHiTLERiMiZi ANMAYA GiDEBiLECEKMiYiZ? BiZ GiTMEYE KALKSAK AVUSTURYA DEVLETi NE DER?