18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AP, KKTC Tüzüklerini Reddetti

Avrupa Parlamentosu, Rum parlamenterlerin yoğun girişimleri sonucunda KKTC’ye yapılması kararlaştırılan mali yardım ve doğrudan ticaret tüzüklerinin hemen onaylanmasını öngören karar tasarını 250’ye karşı 254 oyla reddetti.

Önergede Avrupa Komisyonu’nun kabul ettiği doğrudan ticaret ve mali yardım tüzüklerinin Avrupa Konseyi tarafından acil olarak onaylanması isteniyordu. Avrupa Konseyi’nde doğrudan ticaret tüzüğünü engelleyen Rumlar, yoğun bir propaganda ile Avrupa Parlamentosu’nun onaylanması yönünde çağrı yapmasını da engelledi. Önerge 4 oy farkla reddedildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın KKTC’deki 17 nisan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Kieran Prendergast başkanlığındaki bir heyeti, görüşmelerin yeniden başlamasına yönelik zemin yoklamasında bulunmak üzere adaya göndereceği de belirtildi. Rum resmi haber ajansı CNA, ziyaretin KKTC’ye yönelik olacağını öne sürdü.

CNA’ya göre, Rum lider Tasos Papadopulos da KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ile görüşmek için Talat’ın cumhurbaşkanlığına aday olması ve ardından seçilmesini bekliyor.

AB Konseyi ‘Yeşil Hat’ tüzüğünü onaylamıştı

Avrupa Birliği Konseyi, uzun süredir Kıbrıs Rum Kesimi’nin engeli nedeniyle hayata geçirilemeyen ’Yeşil Hat’ tüzüğünü geçtiğimiz hafta onaylamıştı.
Rum Kesimi dahil birliğin 25 üyesinin onayladığı tüzük, AB’nin Kıbrıs ve Ada’nın kuzeyi ile güneyi arasındaki ticareti düzenliyor.

Onaylanan Yeşil Hat tüzüğüne göre:

Tarım ürünlerinin ticareti sağlanabilecek

Et ürünleri ticaretinin mevzuatı kolaylaştırılacak

Ada’nın her iki tarafına seyahat edecek kişilerin yanlarında geçirecekleri malların değeri yükseltiliyor.

En fazla 135 euro değerindeki özel eşyanın geçişine izin verilecek.

Ada’da seyahat edeceklere 1 litre alkolle 40 sigara satın alma hakkı tanınacak.

Tüzüğe göre kuzey ile güney arasında iki kapı daha açılacak. AB Komisyonu da, geçtiğimiz temmuz ayında Konsey’e sunduğu doğrudan ticareti ve 259 milyon euro yardımı öngören paketlerin de onaylanmasını talep etmişti.


CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2005 Cuma 12:08:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?