19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AP, müzakereleri ’şartlı’ isteyecek

Kayhan Karaca / Strasbourg

Avrupa Parlamentosu (AP) bu hafta, Avrupa Birliği (AB) liderlerinden hemen önce, şartlı da olsa Ankara ile üyelik müzakerelerine başlama çağrısı yapacak.

Türkiye’nin AB perspektifi hakkında sesinin duyulmasını isteyen AP, 13 Aralık akşamı Strasbourg’daki genel kurul toplantılarında Türkiye hakkında hazırlanan karar taslağını görüşecek.

İlk olarak parlamentonun Hollandalı Hıristiyan Demokrat etiketli Türkiye raportörü Camiel Eurlings tarafından kaleme alınan, ancak sonradan politik gruplar arasındaki pazarlıklar sonucunda genel bir uzlaşı taslağına dönüşen Türkiye karar metni 15 Aralık Çarşamba günü genel kurulda oylamaya sunulacak.

Söz konusu taslak karar AB Komisyonu’nun 6 Ekim tarihinde açıkladığı Türkiye ilerleme raporuna yanıt niteliği taşıyor. Taslak kararın en önemli bölümü, hiç kuşkusuz Ankara ile üyelik müzakerelerine başlanmasıyla ilgili satırlar. AP bu konuda daha geçtiğimniz aya kadar ”taraf olanlar” ve ”taraf olmayanlar” şeklinde ikiye bölünmüş bir görünüm sergiliyordu.

"Ankara’ya boş çek verilmeyecek"

Bugün hala AP içinde Ankara ile müzakerelere başlanmasına şiddetle karşı çıkanlar olsa da, çoğunluk çeşitli şartlar altında Ankara’ya yeşil ışık yakılmasından yana görünüyor. AP’deki Alman ve Fransız Hıristiyan Demokratların çoğunluğunun muhalefeti, Ankara’ya daha sıcak bakan Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberaller’den oluşan bloğa boyun eğmişe benziyor.

Buna karşılık, müzakerelere başlanması taraftarlarının Ankara’ya boş bir çek vermek gibi bir niyeti yok. AP’deki bu gruplar Ankara ile müzakere sürecinin sıkı denetim altında yürütülmesini, Ankara’nın politik kriterlerden sapması durumunda müzakerelerin askıya alınabilmesini ve Türkiye’deki gelişmelerin yıllık rapor halinde izlenmesini istiyorlar.

Ucu açık süreç

AP taslak kararında müzakere sürecinin ”doğası gereği uzun soluklu, ucu açık ve otomatik olarak üyeliğe götürmeyen bir süreç” olacağı da net bir şekilde vurgulanıyor. Taslak kararda olası üyeliğin, AB’nin mali perspektifleri gerekçe gösterilerek, 2014 yılından önce mümkün olmadığını da dile getiriliyor.

Tüm bunlara rağmen, Avrupa kamuoyunun sesi olarak da tanımlanan AP, kritik 17 Aralık zirvesi öncesi AB liderlerine ”Türkiye’yle müzakerelere başlayın” çağrısı yapacak. Bu da kendi başına tarihi bir karar olarak yorumlanıyor.

DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 15:34:43
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 15:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?