23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

AP-Türkiye diyaloğu dayağa odaklandı

6 Mart Pazar günü İstanbul’da Dünya Kadınlar Günü gösterisine katılan eylemcilere karşı polisin kullandığı aşırı güç Avrupa Parlamentosu’nda yankı uyandırmaya devam ediyor. Türkiye’de kadın haklarıyla ilgili bir rapor hazırlamakta olan Avrupa Parlamentosu, İstanbul olaylarının ardından bu konuya bundan böyle çok daha yakın ilgi göstereceğinin işaretlerini veriyor.


Parlamento’daki belli başlı politik gruplar, Strasbourg’da devam etmekte olan genel kurul toplantıları sırasında İstanbul’da meydana gelen olayı teker teker protesto ettiler. Aynı politik gruplar, aralarında anlaşarak, 4. Dünya Kadınlar Konferansı üzerine hazırladıkları ortak karar tasarısına son dakikada İstanbul olaylarıyla ilgili iki paragraf da eklediler.

Polisin tavrı "kabalık" diye nitelendiriliyor

Eklenen paragrafların ilkinde, polisin eylemcilere karşı kullandığı aşırı güç “kabalık” olarak tanımlanıyor. Avrupa Parlamentosu ayrıca, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan olayların nasıl gerçekleştiğine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlamasını talep ediyor.

"Türkiye’de namus cinayetleri sürüyor"

İkinci paragrafta ise Türkiye’de kadın hakları alanında gerçekleştirilen reformlara değiniliyor. Bu reformlar "memnuniyet verici" diye nitelendirilmekle birlikte, Türkiye’de namus cinayetlerinin ve kadına karşı şiddetin devam ettiği dile getiriliyor. Avrupa Birliği Konseyi ve Komisyon’un Türkiye’de kadın hakları konusunu yakın takibe almaları isteniyor.

Taslak 10 Mart’ta oylanacak

Türkiye’ye ilişkin bu ifadelerin de yer aldığı karar taslağı 10 Mart Perşembe günü Avrupa Parlamentosu genel kurulunda oylamaya sunulacak. Taslak metin politik gruplarca ortaklaşa kaleme alındığından kabul edileceği kesinleşmiş durumda.

Türkiye’de kadın hakları oturumu

Ancak Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’deki kadın hakları konusuna ilgisi burada da bitmiyor. Parlamento, 16 Mart Çarşamba günü Brüksel’de “Türkiye’de Kadınların Sosyal, Ekonomik ve Politik Hakları” temalı bir açık oturum da düzenleyecek. Parlamento’nun Kadın Hakları Komisyonu’nun girişimiyle düzenlenecek oturuma Türkiye’den devlet bakanı Güldal Akşit de davetli. Gündemdeki konular arasında zorla evlilikler, namus cinayetleri, kadına karşı şiddet ve kadınların iş piyasasındaki konumu da var. Avrupa Parlamentosu kulislerinde, oturuma 6 Mart olaylarının damgasını vuracağı ve bakan Akşit’in bu konuda Avrupalı parlamenterlerce sıkı biçimde sorgulanacağı konuşuluyor.


KAYHAN KARACA / DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 10 Mart 2005 Perşembe 00:01:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halil tekin IP: 85.98.14.xxx Tarih : 10.03.2005 00:43:55
bilirsiniz cımbız denen bir alet vardır işte bugün cımbızın günü vucutta cımbızla cekecek kıl ararsın bulduğunda ya sen ya da cımbız mutlu olurya bugünde O günlerden biri? soruyorum dünyada seçme ve seçilme hakkı birçok dünya devletinde kadınlara tanınmamışken mustafa kamal ATATÜRK türk kadınına bu hakkı vermedimi bizim kadınlarımız atalarımızla beraber kurtuluş savaşında mücadele etmedimi kanını canını bu ülke uğruna vermedimi yıllardır okullarda aldığımız eğitimlerde tarih kitapları analarımızın bacılarımızın destanlarını biz genç kuşaklara vermedimi bugün çevik kuvetmensubu olan polis memuru arkadaşlarımız ananın bacının kutsallığı onların namus onların cenet kapısı olduğu söylemlerini duymadımı? tabiki duydu tabiki biliyorlar çünkü onlarında anaları onlarında kız kardeşleri var hatta ve hatta jop yiyen insanlarda bizim kardeşimiz bizim anamız bizim bacımız fakat ülkenin bütünlüğünü birlik ve beraberliğini sağlayan O ülkenin yasaları O ülkenin kanunları ve uygulayan kanun adamlarıdır kanunlarla cizilmiş olan fiillerin dışına çıkıldığında yetki verdiğiniz insanlar yetkilerini kullanmak zorunda şayet yarın meclise yürümek isteyen insanlar olursa polisin vatandaşa uyguladığı şiddetin ölçüsü sorgulanacakmı sorgulanırsa aynı AB karşısında tutumumuz bu mu olacak?