18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AP Türkiye’de kadın haklarını tartışıyor

Brüksel - Avrupa Parlamentosu Kadın Hakları ve Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda düzenlenen "Türkiye’de Sosyal, Ekonomik ve Siyasi Yaşamda Kadınların Rolü" başlıklı oturum yapılıyor.

Oturumda konuşan devlet Bakanı Güldal Akşit, Türkiye’de kadın haklarının geliştirilmesi ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için yeni politikalar oluşturulduğunu ve yasal önlemler alındığını söyledi.

Yasal düzenlemeler, aile mahkemeleri, töre ve namus cinayetlerine karşı hukuki önlemler gibi konulardaki gelişmeleri ve atılan adımları anlatan Akşit, Türk devletinin kadınlara verilen özel hizmetlerin kısıtlılığının farkında olduğunu, bunun değişmesi için yoğun çaba harcandığını ifade etti.

Eğitim ve istihdam alanındaki reformların önemini ve bunların kadın haklarına katkılarına da değinen Akşit, Avrupa Birliği’ne katılım hedefinde ilerleyen Türkiye’nin, kadın-erkek eşitliği için uluslararası kurumlar, sivil toplum örgütleri, özel sektör ve hükümetin işbirliği amacıyla çalıştığını belirtti.

Akşit, TBMM bünyesinde "Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komisyonu" kurulması için yasa tasarısı hazırlandığını, bunun kadınlar için güvence kaynağı olacağını bildirdi.

Avrupa Parlamentosu’nda devam eden tartışmalarda katılımcıların özellikle namus ve töre cinayetleri, başlık parası, genç kızların zorla evlendirilmesi, İstanbul’da 6 Mart’taki gösteride polisin tavrı gibi konulara öncelik verdikleri gözlemleniyor.

Parlamenterler, Türkiye’de kadın hakları ve eşitliği konusunda atılan olumlu adımları, AB ve Avrupa Parlamentosu’nun desteklemesi gerektiği üzerinde de duruyor.


AA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2005 Çarşamba 15:31:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?