19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'AP'de çoğunluk Türkiye'den yana'

Avrupa Parlamentosu`na (AP) yeniden seçilen Hollandalı Yeşil Parlamenter Joost Lagendijk, yeni oluşturulan Avrupa Parlamentosu`nda (AP) Türkiye karşıtlarının sayısının arttığı yolundaki kaygılara karşın ``Avrupa Parlamentosu`nda çoğunluk Türkiye ile müzakerelerin başlamasından yana`` dedi.

Geçen dönem AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı olan Lagendijk, AP seçimleri ve Türkiye`nin AB sürecini, ABHaber.com`a değerlendirdi. AB`nin Türkiye ile müzakerelere 2005 yılında başlaması gerektiğini belirten Lagendijk, Türkiye hakkında müzakere kararının ertelenmesinin ``çok vahim bir hata`` olacağı uyarısında bulundu.

AP seçim sonuçlarını yorumlayanların Hristiyan Demokratların oy oranını artırmasını öne çıkardığını, ancak gerçekte Hristiyan Demokratların AP`de sandalye kaybettiklerine işaret eden Lagendjik, buna karşın Yeşiller ve diğer grupların sandalye sayılarını artırdığını vurguladı.

Hollandalı Parlamenter, AP`deki yeni tablonun, Türkiye`nin müzakerelere başlama kararını etkilemeyeceğini belirtirken, bu kararın yıl sonunda AB hükümet ve devlet başkanlarından oluşan Konsey`in kararı olacağını anımsattı. Lagendijk, Avrupa Parlamentosu`nun Türkiye`ye bakışı konusunda söyle dedi:

``Bu aşamada AP`de küçük birkaç grup dışında çoğunluk Türkiye ile müzakerelerin başlamasından yana görüş belirtiyor. Fransa`dan Chirac`ın partisi Türkiye`ye en sert muhalefeti yapıyordu ancak başarısız oldular. Fransız sosyalistler arasında da Türkiye`ye eleştirel bakanlar var, ancak genelde Türkiye`nin üyeliğine olumlu bakılıyor.``

Yeşil Parlamenter, AB içinde Türkiye hakkında müzakere kararını ertelemek isteyen çevreleri eleştirirken, ``AKP hükümeti, hangi açıdan bakarsanız bakın, bugüne kadar gelmiş geçmiş en önemli ve ciddi reformları gerçekleştirdi. Bu aşamadan sonra AB`nin kalkıp Türkiye ile müzakereleri başlatmam demesi çok büyük bir hata olur. Türkiye ile müzakelerin geciktirilmesini isteyenlere kesinlikle katılmıyorum`` dedi.

Joost Lagendijk, AB-Türkiye KPK Başkanlığını yeniden sürdürmeyi istediğini ve bu konuda AP`deki gruplarla temas halinde olduğunu da kaydetti.
ANKARA
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2004 Pazartesi 19:59:21
Güncelleme :21 Haziran 2004 Pazartesi 20:02:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?