18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Apo'nun yargılanışı iyi örnek'

İngiltere’deki Kamu Yararına Avukatlar Örgütü üyesi Phil Shiner, "Türkiye, Öcalan’ı yakalayıp getirdi ve benim ülkemde bile tam uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun şekilde yargıladı. Bu gerçekten iyi bir örnek" dedi.

İstanbul Barosu’nca Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş’taki yerleşkesinde düzenlenen "Güvenlik Kavramı Karşısında Hak ve Özgürlükler" konulu panelde konuşan Shiner, ABD’nin 11 Eylül’den sonra geliştirdiği güvenlik stratejisini eleştirerek, çok sayıda masum insanın kötü muamele ve işkenceyle karşılaştığını söyledi.

Ülkesinde uluslararası hukuk kavramının son dönemlerde sıkça tartışıldığını bildiren Shiner, şöyle devam etti:

"Ancak ABD ve İngiltere, sürekli uluslararası hukukun altını oymaktadırlar. Irak için tartışmamız gereken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin uygulanıp uygulanmadığıdır. Orantılı güç kullanılıp kullanılmadığına bakmalıyız. Eğer bugün artık kitle imha silahlarının olmadığına eminsek, orantılı bir güç kullanımından söz edemeyiz. O halde ortada bir saldırı var. Biliyoruz ki bu saldırı kitle imha silahları ya da yönetim değiştirmeye yönelik değildi. Dolayısıyla sorumlu kişilerin savaş suçlusu olarak yargılanmaları mümkündür."

Shiner, Irak’ta sistematik işkence uygulandığını da ifade ederek, "Ülkemin Irak’ta yaptıkları son derece yüz kızartıcı. Bundan utanç duyuyorum. İnsanlar çırılçıplak soyularak işkenceye maruz kaldı, öldürüldü" diye konuştu.

Türkiye’nin, suçluların yakalanması ve yargılanması konusunda iyi bir örneğe sahip olduğunu dile getiren Shiner, "Türkiye, Abdullah Öcalan’ı Kenya’da yakalayıp getirdi ve benim ülkemde bile tam uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun ve açık bir şekilde yargıladı. Bu gerçekten iyi bir örnek" dedi.

ABD’deki Anayasal Haklar Merkezi Hukuk Direktörü Yardımcısı Barbara Olshansky de Guantanamo’daki tutuklulara ilişkin yürüttükleri çalışmaları anlatarak, "Guantanamo’da insanlar hiçbir somut suçlama ve yargılama olmadan yıllardan beri tutuluyor. Burada olup bitenler belli bir ortam oluşturuyor ve insanlar kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmek zorunda kalıyor" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2005 Pazartesi 23:49:55
Güncelleme :28 Haziran 2005 Salı 00:09:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?