17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AP'ye 4 Türk aday girdi

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre 30 Türk kökenli adaydan sadece Almanya’da Vural Öğer’in Sosyal Demokrat Parti’den, Cem Özdemir’in Yeşillerden, Feleknaz Uca’nın ise PDS’den Avrupa Parlamentosu’na girmeye hak kazandığı bildirildi. Finlandiya’da ise Sosyal Demokrat Parti’nin aday listesinde birinci sırada olan Türk asıllı Nesrin Can’ın Avrupa Parlamentosu’na girmeye hak kazandığı ve böylece 4 Türk kökenli parlamenterin yeralacağı bildirildi. Alman sosyal demokrat parlamenter Ozan Ceyhun ise Avrupa Parlamentosu’nu terk ediyor.

PDS PARTİSİNDEN TÜRK KÖKENLİ ADAY SON ANDA AP’YE SEÇİLDİ

Alman Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) tarafından 7. sırada aday gösterilen Feleknas Uca (27) Avrupa Parlamentosu’na girmeyi başardı.

Uca, kendisine oy veren seçmenlere teşekkür ederek, “Bu benim için çok önemli. Her zaman demokrasi ve insan hakları için mücadele ettik. İşlerimizin devamı açısından ikinci kez AP’ye seçilmem çok önemli” dedi.

Türkiye’de demokrasinin gelişmesi için AB üyeliğini desteklediklerini ifade eden Uca, bu nedenle Birlik partilerinin (CDU/CSU) Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tutumlarına karşı çıktıklarını kaydetti.

Uca, şunları söyledi:

“Türkiye, Leyla Zana’nın da serbest bırakılmasıyla önemli bir adım atmıştır. Türkiye’deki reformların devam ettirilmesi için desteğimizi sürdüreceğiz. Benim için Türk kökenli seçmenlerin de seçimlere katılması önemliydi. Sadece Alman vatandaşlığını alarak seçimlere katılmamayı kabul etmiyorum. Bana oy veren herkese teşekkür ediyorum.”

Başbakan Gerhard Schröder’in isteğiyle Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından 10. sıradan aday gösterilen Vural Öger ile Birlik 90/Yeşiller Partisi tarafından 6. sırada aday gösterilen Cem Özdemir’in AB’ye seçildikleri daha önce belli olmuştu.

TERCİHLİ LİSTELERDEKİ TÜRK ADAYLAR BEKLEYİŞTE

Tercihli listelerde bulunan diğer Türk adayların durumunun da birkaç güne kadar belli olması beklendiği bildirildi. Buna göre, Belçika’da Flaman Sosyalist Parti’den Fatma Pehlivan, Yeşiller’den Meryem Kaçar ve Liberal Parti’den Günsel Elmas adaylar arasında bulunuyor. Ancak bu adayların AP seçimlerini kazanmasının çok düşük bir ihtimal olduğu belirtiliyor.

Hollanda’dan ise Hıristiyan Demokrat Parti’den Osman Elmacı, Sosyal Demokrat İşçi Parti’den Emine Bozkurt ve Yeşil-Sol Partiden Doğan Gök listelerde yer alan diğer Türk kökenli adaylar olarak dikkati çekiyor. Hollanda’dan Elmacı veya Bozkurt’un tercihli oy sayımı sonunda AP’ye gelme şanslarının bulunduğu ileri sürülüyor.
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2004 Pazartesi 16:38:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?