19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Arafat’a Filistin’den imam gitti

Fransa’da bir askeri hastanede tedavi gören Filistin lideri Yaser Arafat’ın sağlık durumu ile ilgili gergin bekleyiş sürerken, olası bir cenaze için senaryolar hazırlanıyor. 

Komada yatan ve beyin kanaması geçirdiği açıklanan Filistin lideri Yaser Arafat için Paris’e bir imam gönderildi.

Özerk topraklardaki önde gelen dinadamlarından Tasir Bayyut Tamimi aynı zamanda 75 yaşındaki Arafat’ın en yakın dostlarından.

Filistinli yetkililer, Tamimi’nin Paris’e, sadece Arafat için dua etmek üzere gittiğini söylüyor.

Paris’teki Filistinli danışmanlardan Leyla Şahid, ’Ömrünün sonlarındaki bir hastanın yanında bir din adamı bulunmalı. Tamimi’nin burada bulunuş nedeni bu, yaşam destek cihazlarını kapatmak değil’ dedi.

Şahid, Arafat’ın durumunun artık Tanrı’nın ellerinde olduğunu söyledi.

Arafat’ı ziyaret ettikten sonra Batı Şeria’ya dönen üst düzey heyetin üyeleri, bugün yönetimin diğer yetkilileri ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacak.

Bu toplantı ardından Arafat’ın durumu ile ilgili bir açıklama yapılması bekleniyor.

Arafat’ın lideri olduğu El Fetih ve Filistin Kurtuluş Örgütü de toplantılar düzenleyecek.

Heyette bulunan Dışişleri Bakanı Nebil Şaat dünkü açıklamasında ’Arafat’ın kurtulup kurtulamayacağını ancak Tanrı bilir,’ demişti.

Arafat’ın komadan çıkamaması halinde, yönetimin nasıl düzenleneceği ve cenazesinin nasıl yapılacağı konusunda teklifler de şekilleniyor.

İsrail Ramallah’ta mezara izin verecek

Dün Arafat’ın beyin kanaması geçirdiğini gözyaşları içinde duyuran Filistinli başmüzakereci Saeb Erekat, Filistin halkından dua etmelerini istemişti.

Erekat, Filistin liderinin ölümü halinde son üç yılını geçirdiği Ramallah’ta, Mukataa olarak adlandırılan karargahında defnedileceğini söylemişti.

İsrail, ölümü halinde Arafat’ın Ramallah’ta defnedilmesine izin vereceğini açıkladı.

Şu ana kadar bu tekliflere yanaşmayan İsrail hükümeti, Arafat’ın mezarının Gazze’de olmasını istiyordu.

Arafat’ın tercihinin ise Kudüs’te gömülmek olduğu biliniyor.

Arap Birliği ise Arafat’ın ölümü halinde Filistin lideri için Kahire’deki Arap Birliği merkezinde bir tören düzenlenmesini önerdi. Bu şekilde Arap liderler İsrail topraklarından geçmek zorunda kalmayacak.

Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell da zamanı gelince Filistin’in yeni liderleriyle, kim olurlarsa olsunlar, görüşmeye hazır olacaklarını söyledi.

Arafat geçen ay midesindeki ağrılardan şikayet ederek rahatsızlanmış, 29 Ekim’de Fransa’daki bir hastaneye nakledilmişti.

Paris yakınlarındaki Percy askeri hastanesinin kan hastalıkları konusunda uzmanlaşması Arafat’ın kan kanseri olduğu iddialarını gündeme getirmiş, ancak bu iddialar yetkililerce yalanlanmıştı.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 13:38:45
Güncelleme :10 Kasım 2004 Çarşamba 13:44:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?