19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Arafat´ın durumu yine belirsiz

Filistin lideri Yaser Arafat’ın yaşayıp yaşamadığı ile ilgili yine çelişkili haberler geliyor. Son olarak Dışişleri Bakanı Nebil Şaat, Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın ölmediğini, ancak yaşam destek ünitesine bağlı olduğunu söyledi.

Şaat, CNN’e yaptığı açıklamada, "Durumu gece kötüleşti ama vücudunun herhangi bir parçasının öldüğünü gösteren bir belirti yok" dedi. Nebil Şaat, "Biz gerçekten, ötanaziye inanan insanlar değiliz" diyerek, herhangi bir kimsenin Arafat’ın yaşam destek ünitesine bağlı kalıp kalmaması konusunda karar vermesinin "söz konusu olmadığını" söyledi.

Şaat, Arafat’ın hastalığının zehirlenme ya da kansere bağlı olmadığını da belirtti.

Filistinli kaynaklar Reuters haber ajansına Arafat’ın "öldüğünü" açıklamıştı.

Filistinli bir kaynak, daha önce yaptığı açıklamada, Yaser Arafat’ın sadece birkaç saatlik ömrü kalmış olabileceğini söylemişti.

Filistinli yetkililerin, Paris’te bir Fransız askeri hastanesinde yoğun bakım ünitesinde komada olan ve durumu ağırlaştığı bildirilen Yaser Arafat’ın durumuyla ilgili doktorlarla görüşmesinden sonra, Filistinli bir kaynak açıklama yaptı.

Filistinli yetkililerin Fransız doktorlarla yaklaşık bir saat görüştüğünü ve Arafat’ın sağlık durumu hakkında ayrıntılı bilgi aldıklarını belirten Filistinli kaynak, "Ölmedi, ancak saatleri sayılı" dedi.

Filistin Başbakanı Ahmed Kurey, Yaser Arafat’ı hastanede ziyaret etti.

Hastanedeki bir kaynak, Kurey’in Filistin liderinin bulunduğu yoğun bakım bölümüne, diğer Filistinli yetkililer olmadan, yanında yalnız Arafat’ın korumalarından Yusuf Abdullah ile birlikte girdiğini söyledi.

Kurey’in, Fransa’da bir askeri hastanede bulunan Yaser Arafat’ı görmek üzere Paris’e birlikte geldiği diğer Filistinli yetkililerin Arafat’ın yanına gitmediğini belirten aynı kaynak, Kurey’in Filistin liderini gördüğünü söyledi, Arafat’ın durumu hakkında ise bir ayrıntı vermedi.
FİŞİ ÇEKİLECEK İDDİASI

Paris’te ölüm-kalım savaşı veren Filistin lideri Yaser Arafat’ın eşi Süha Arafat ile yeni dönemin Filistinli kurmayları dün fena kapıştı. ‘Kocamı canlı, canlı gömmek istiyorlar’ diye celallenen Süha Arafat’ın suçlaması üzerine Filistinli yetkililer Paris ziyaretini önce iptal etti, sonra Fransa’ya gideceklerini duyurdu. Süha Arafat’ın miras karşılığı, Arafat’ın fişinin çekilmesine izin vereceği öne sürüldü.

Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki Percy askeri hastanesi yoğun bakım ünitesinde yatan Filistin lideri Yaser Arafat’ın esrarengiz hastalığı, sağlık durumu ve ziyaretçiler konusunda kesin ambargo koyan Süha Arafat, Filistin liderlerini hedef alan açıklamalarıyla kriz yarattı.

Filistin Başbakanı Ahmed Kurey, Dışişleri Bakanı Nebil Şaat ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Genel Sekreteri Mahmud Abbas’ın dün Paris’e gitme planlarına sert tepki gösteren Süha Arafat, El Cezire Televizyonu’na, ‘O daha ölmedi, yaşayacak ve topraklarına dönecek. Abu Ammar’ı (Arafat) diri, diri gömmek istiyorlar. Resmen öldü açıklaması yapılmadan Arafat’ı bir an önce gömmek için gelecekler’ diye feryat etti.

Süha Arafat’ın ağır suçlamalarından sonra Filistin’in kurmayları Paris gezisini iptal etti. Bu karar Filistinlileri çılgına çevirdi. Önde gelen Filistinliler, ‘Yaser Arafat, Süha Arafat’ın mülkü değildir. Filistin halkı Süha Arafat’ı kabul etmiyor ve tanımıyor. O öyle bir kadın ki, ikinci intifada başladığı Eylül 2000’den beri kocasını merak edip görmeye bile gelmedi’ diye isyan ettiler.

Debka: Salı akşamı öldüğü açıklanacak

İSRAİL istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka internet sitesi Süha Arafat ile Filistinli yetkililerin pazarlığını yazdı. Arafat’ın milyonlarca dolarlık mirasına ve aylığa bağlanmasını sağlayacak anlaşmayı Süha Arafat’ın Fransız avukatları hazırladı. Başbakan Kurey ve FKÖ Genel Sekreteri Mahmud Abbas’ın bu sözleşmeyi imzalaması karşılığında Arafat’ın fişi çekilecek. Bu akşam resmen öldüğü duyurulacak ve yarın Paris’te törenden sonra cenaze Kahire’ye gidecek. Ürdün üzerinden Filistin’e getirilecek Yaser Arafat’ın cenaze töreni 19 Kasım’da ve muhtemelen Eriha’ya gömülecek. Arafat’ın 300 milyon ile 1 milyar dolar arasında bir serveti bulunduğu sanılıyor.

Fransız radyo ve televizyonları dört gündür tüm haber bültenlerinde Arafat’ın beyin ölümünün gerçekleştiği ve cihazlara bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü duyururken Percy Hastanesi yetkilileri, yoğun bakımda olan Filistin liderinin durumunun değişmediğini tekrarlıyor ve 75 yaşındaki Arafat’ın sağlık durumu hakkında ‘tıbbi gizlilik’ gerekçesiyle daha detaylı açıklama yapmıyor.
PARİS - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2004 Salı 15:59:46
Güncelleme :10 Kasım 2004 Çarşamba 14:34:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?