19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Aranan savcı bulundu

Ümraniye soruşturmasını sürdüren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, 10 Temmuz 2004'te Ümraniye Cumhuriyet Savcılığı'ndan bu göreve atandı.

Öz ilk olarak Ümraniye'de anaokulu öğretmeni Serpil Yeşilyurt'u kaçırıp tecavüz ettikten sonra öldüren ve annesi Hanım Yeşilyurt'u da yaralayan 4 kişi hakkındaki görüşüyle dikkat çekti.


2 No'lu DGM, 1999 yılında verdiği kararda, sanıklardan İsmail Ayvacıoğlu ile Savaş Tüblek'i 75 yıl 8'er ay, Serdar Kaçmaz'ı 78 yıl 8 ay, İsmail Çolak'ı da 61 yıl 8 ay ağır hapis cezasına çarptırdı.


Mahkeme heyeti, aynı türden hürriyeti bağlayıcı cezaların toplamının TCK'nın 77/1. maddesi uyarınca 36 yılı geçemeyeceğini, bu nedenle sanıkların cezalarının infazının 36 yıl üzerinden yapılacağını kaydetti. Yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bu yasanın lehe olan hükümleri uygulandığında 4 hükümlünün cezalarında indirim yapılabileceği için "mağduriyetlerine mahal verilmemesi" amacıyla serbest bırakılmalarına karar verdi.

Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ise "yasada lehe hükümlülerin neler olduğunun belli olmadığını" gerekçe göstererek, bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edip hükümlülerin tutuklanmasını istedi. Bu talebi kabul eden mahkeme, tahliye kararını bozarak hükümlülerin cezasının infazının devamına karar verdi ve 4 kişi yeniden cezaevine konuldu.


Öz, El Kaide terör örgütünün İstanbul'daki 4 bombalama eyleminin ardından başlatılan soruşturmayı da yürüttü. Sanıklar hakkında 9 ay süren bir sürecin ardından El Kaide üyesi Louai Sakka'nın da aralarında bulunduğu kişiler hakkında dava açtı.


Öz ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM), eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastı ile İstanbul'daki terör olaylarıyla ilgili davada müebbet hapse çarptırılan El Kaide üyesi Louai Sakka'nın bağlantısını araştıran heyete de yardımda bulundu. BM Soruşturma Komisyonu üyesi biri İngiliz, diğeri Türk iki kişi, El Kaide davasına ilişkin Öz'ün bilgisine başvurarak tüm dosyayı almıştı.


Savcı Öz, son olarak Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombası bulunmasının ardından başlatılan ve yaklaşık 7 aydır süren soruşturmayı yürütüyor.

.....
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 05:35:02
Güncelleme :24 Ocak 2008 Perşembe 18:21:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?