20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Arap liderlerden siyasi reform kararı

Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Ben Ali, Arap liderlerin ülkelerinde siyasi reformların yapılması ve uluslararası terörizmle mücadele konusunda 13 maddelik belgeyi kabul ettiklerini açıkladı.
Tunus'un başşehri Tunus'ta yapılan 2 günlük zirvenin kapanış konuşmasında Ben Ali, konunun gelecek ay yapılacak G8 zirvesinde de ele alınacağını kaydetti. Ben Ali'den sonra söz alan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Mussa, son haftalarda Arap dışişleri bakanları tarafından hazırlanan 13 maddeli dokümanı okudu.
13 maddeli reform paketinde, Arap liderler; kendi halklarının tercihine, kültürel ve dini değerlerine ve kendi imkanlarına uygun olarak siyasi, ekonomik, sosyal ve eğitim reformları yürütme ve süreci hızlandırma konusunda kararlı olduklarını teyid ediyorlar. Pakette ayrıca, terörizme karşı savaş çağrısı yapılırken demokrasi ve kadın hakları dahil insan haklarının geliştirilmesi de yer alıyor.
Kapanış oturumda ayrıca sivillere yapılan saldırıların kınanmasını da kabul eden liderler, Filistinliler olduğu kadar İsrailli sivillere yapılan saldırıları kınadıklarını kaydettiler. Kınama kararında, "Liderler hiç bir ayrım yapmaksızın sivilleri hedef alan bütün operasyonlarla birlikte Filistin ve Arap topraklarındaki bütün İsrail askeri operasyonlarını kınıyor" denildi.
Metinde, Filistinli liderleri hedef alan operasyonlar da kınanarak bunun şiddet ve karşı şiddete yolaçtığı belirtildi.
TUNUS - İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2004 Pazar 22:07:22
Güncelleme :23 Mayıs 2004 Pazar 22:20:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?