17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ararat, Türkiye'de gösterilmeyecek

Sözde Ermeni soykırımını anlatan Ararat filminin, gelen tepkiler üzerine Türkiye’de gösteriminden vazgeçildiği açıklandı.  Sözde Ermeni soykırımını anlatan Ararat filminin Türkiye’de gösterime girip girmeyeceğiyle ilgili tartışmalar üzerine, Belge Film şirketi tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

 Açıklamada, Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan’ın çektiği Ararat filminin Türkiye gösteriminden vatandaşların arzusuna uyarak vazgeçildiği bildirildi.

Açıklamada, Türkiye’nin, filmdeki iddiaları ciddiye almadığı gibi hiçbir çekince göstermeden uygar devletlere yaraşır biçimde filme gösterim izni verdiği belirtilerek, ’’Siyasi iktidarın yasakçı bir zihniyet içinde olmadığı, tüm dünyaya Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun demeciyle ilan edilmiştir.

Devlet, kendisine karşı yapılmış bu filme gösterim izni vermekle, kültür ve sanat alanında düşünce devrimi olarak algılanacak bir yenilik ortaya koymuştur. Bu durum ülkemiz yaratıcıları için yeni ufuklar açacağı gibi, Türkiye’yi de dış dünyada daha güçlü hale getirecektir. Bu önemsiz filme toplumumuzun bir kesimi layık olmadığı bir ehemmiyet vererek, filmin gösterimine karşı çıkmışlardır. Biz bu hassasiyeti görmezlikten gelemeyiz. Devlet, gösterimine izin verdiği bir filmin sinemalarda güvenlik içinde gösterilmesini sağlamak konusunda yeterli güvenceyi vermiştir. Ancak polis veya kolluk kuvvetleri gözetiminde filmi seyrettirme garipliğini, modern toplumun vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş Türkiye’ye yakıştıramadığımız için, filmin gösterimini istemeyen vatandaşlarımızın arzusuna uyarak filmi gösterimden kaldırıyoruz" denildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, konuyla ilgili olarak İstanbul’da yaptığı açıklamada, Ararat filminin provokasyon amacıyla Türkiye’de gösterilmek istendiğini belirterek, "Bu film Türkiye’de yayınlansın ki insanlar ne derece kötü bir yapım olduğunu görsünler. Türkiye böyle bir oyuna alet olmayacak, bu numaralar bize sökmez" demişti.

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2004 Perşembe 17:35:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?