20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Arçelik buzdolabını 7'ye böldü

Arçelik’in geliştirdiği DAC, mutfak tezgâhını adeta bir buzdolabına çevirdi. Tek kompresörden beslenen yeni model buzdolabındaki farklı bölümler içinde titreşimsiz şarap soğutucusu da var

Arçelik firmasının, “Bölünebilir Soğutma Teknolojisi” kullanarak geliştirdiği Divide&Cool (DAC) adlı yeni buzdolabı serisi, farklı buzdolabı ünitelerini tek bir mutfak tezgâhında bir araya getiriyor. 3 yıldır üzerinde çalışılarak geliştirilen bu ürün, bir kompresörden beslenen çeşitli ebatlarda bağımsız soğutma kabinlerinden oluşuyor. Arçelik yetkilileri, DAC’ın kullanılan teknoloji itibariyle dünyada bir ilk olduğu belirtti.


Bu ürün grubu piyasada 4 bin 500 ile 6 bin 500 fiyat aralığında satılacak. Kombinasyona göre fiyatın değişebileceğini söyleyen Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, DAC için daha çok Batı Avrupa ülkelerinden talep beklediklerini kaydetti.


Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa başta olmak üzere bu ülkelerde büyük mutfak firmalarıyla münhasırlık sözleşmesi imzalayabileceklerini ifade eden Özdemir, bu konuda görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.

‘En sessiz buzdolabı’
Üründe bir dış üniteye en fazla dört soğutucu kabin bağlanırken, boy, tezgâh seviyesi ve tezgâh altı ölçülerinde olmak üzere toplam 7 farklı kabin seçeneği bulunuyor. Özdemir, DAC’ın, sessiz çalışması, enerji tasarrufu ve besinleri daha uzun süre saklamasıyla hem verimli hem de çevreci bir ürün olma özelliğine sahip olduğunu kaydetti.


Özdemir, ürünün dünyanın “ilk ve tek” titreşimsiz şarap soğutucusuna da sahip olduğunu belirtti. Soğutucuların bağlı olduğu kompresörün klimanın bina dışına takılan ünitesi gibi dışarıda kalacağını söyleyen Özdemir, böylelikle DAC’ın en sessiz buzdolabı olduğunu kaydetti.


DAC’ın lüks konut projelerinde de düşünüldüğünü belirten Özdemir, “Rakiplerimiz bundan hoşlanmayacaklar. Herkesin bu ürünü konuşuyor olmasını istiyoruz. Ürün için 13 ayrı patent aldık” dedi.

‘Ekip tatile çıkıyor’
Verilen bilgilere göre, DAC’ta bulunan yeni VCC kompresör, eşdeğer 3 farklı kompresörün gürültüsüne oranla çok daha düşük ses seviyesine sahip. VCC kompresör ayrıca, normal kompresörlere oranla yüzde 30 daha az enerji tüketiyor.
Arçelik Ürün Geliştirme Yöneticisi Haldun Dingeç, “Ürün dünyada bir ilk olduğu için TSE’de tanımlı bir standardı yok. TSE yöneticileriyle birlikte ürün için standart belirliyoruz” dedi. Bu arada Dingeç, bu ürünü geliştiren 7 kişilik mühendis ekibini eşleriyle beraber istedikleri bir yerde tatile gönderdiklerini kaydetti.

 

 

 

 

 

 

 

 




Özdemir: Ertelenen talep baharda devreye girer
Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, şubat sonu duruma bakıldığında iç pazarda az da olsa bir küçülme görüldüğünü, ancak bunun iç siyasi gelişmelere değil, yurtdışında yaşanan gelişmelere bağlı olduğunu belirterek, “Ertelenen talebin bahardan itibaren devreye gireceğini düşünüyorum” dedi.
Özdemir, son bir haftadır işlerin oldukça pozitif yöne doğru gittiğine dikkat çekerek, “Dünyada sözünü ettiğimiz krizin en çok etkili olduğu bölgeler İngiltere, Fransa, ispanya ve Almanya pazarları. Arçelik’in yurtdışı satışları iki ay sonunda geçen seneye göre yüzde 10 civarında büyüme kaydetti. Son derece memnun edici bir durum” diye konuştu.

Patent başarısı
Aka Gündüz Özdemir, şirketin kurulduğu yıllarda günde sadece 15 adet beyaz eşya üretmenin bir övünç kaynağı olduğunu hatırlatarak, şimdi Arçelik’in 4 ayrı ülkede, toplam 10 işletmeyle yılda 11 milyon adedin üzerinde beyaz eşya üretme kapasitesine ulaştığını bildirdi.


Özdemir, bugün itibariyle uluslararası pazarda yüzün üzerinde ülkede 280 milyonun üzerinde tüketicinin tercih ettiği ürünleri ve markalarıyla Arçelik’in, son 3 yılda Türkiye’de üretilen patentlerin yüzde 13’ünün sahibi olduğunu bildirdi.
Yine aynı dönemde Türkiye’de üretilen fikri haklar örgütüne yapılan uluslararası patent başvurularının yüzde 45’in sahibinin Arçelik olduğunu söyleyen Özdemir, dünya patent liginde Arçelik’in başarısına dikkat çekti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 07:43:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?