23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Arınç'tan muhalefete destek!

TBMM Başkanı Bülent Arınç, içtüzük değişikliği konusunda FP grup başkanvekiliyken yaptığı konuşmaların "hangi şart altında olursa olsun her zaman arkasında olduğunu" bildirdi. Arınç, "Bugün öyle bir teklif olsa, şüphesiz aynı düşüncelerle karşı çıkarız. Çünkü muhalefet hakkının çok önemli olduğunu, demokrasinin temel değerlerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Muhalefetin söz hakkı kesinlikle kısıtlanmamalı" dedi.

Arınç, bugünkü CHP grup toplantısında Genel Başkan Deniz Baykal'ın, içtüzük değişikliğine karşı çıkarken, kendisinin FP Grup Başkanvekili olarak yaptığı konuşmayı anımsattığını, bunun kendisini gururlandırdığını söyledi. Arınç, "Ben ilkeli siyaset yapmayı kendine rehber edinmiş bir insanım" dedi.

Arınç, o dönemdeki kapsamlı teklifle yapılmak istenenin, "milletvekillerinin, siyasi partilerin konuşma, önerge verme sürelerinin tamamen kaldırılması, maddelerin yok sayılması ve özel gündemin alabildiğine iktidar çoğunluğunun emeline uygun şekle getirilmesi" olduğunu ifade etti.

Bu nedenlerle teklife karşı çıktıklarını bildiren Arınç, "Bugün öyle bir teklif olsa, şüphesiz aynı düşüncelerle karşı çıkarız. Çünkü muhalefet hakkının çok önemli olduğunu, demokrasinin temel değerlerinden birisi olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bu teklifin kabul edilip edilmemesinin ise Meclis'in takdirinde olduğunu vurgulayan Arınç, "teklif üzerinde görüşmeler yapılacağını, belki öneriler verilip, bu önerilerle çok farklı olarak bu teklifin bir içtüzük maddesi olarak gireceğini" söyledi.

Bu dönemin başında, 91. madde ile ilgili olarak yapılan içtüzük değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğine değinen Arınç, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçesine bakılarak yeniden düzenleme yapılabilir. Bugün getirilen teklifin Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerine ne kadar uygun olduğunu milletvekillerimiz takdir edecektir" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 19:49:02
Güncelleme :30 Haziran 2005 Perşembe 19:50:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?