26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Artık biri yuvayı gözetlemiyor

Milli Eğitim, sınıflardaki kamera sistemini kaldırdı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son yıllarda okullarda yaygınlaşan kameralı izleme sistemlerini yasakladı. Eğitim kurumlarının 'Biri Bizi Gözetliyor' anlayışından uzak kalması gerektiğini belirten Bakanlık, anne-babaların çocuklarını internetten izlemesine imkân sağlayan kameraları çocuk ve öğretmen hakkı ihlali kabul etti.

Talim ve Terbiye Kurulu, Okulöncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bir yazı göndererek çocukların mahremiyetlerine ilişkin görüntülerin kaydedilmemesini istedi. Alınan bilgilere göre, kameraların yasaklanmasında, kendi çocuğu dışındaki öğrencileri izleyen ve bu görüntüleri izinsiz olarak başkalarına izlettirdiği için 65 bin TL tazminat cezasına çarptırılan bir ailenin davası etki- li oldu.

Ayrıca Okul Öncesi ve Etüt Eğitim Kurumları Birliği Başkanı Nebahat Boğut'un artan şikâyetler üzerine Milli Eğitim'e yaptığı başvuru da Talim Terbiye Kurulu'nu harekete geçirdi. Yaklaşık 5 yıldır yasadışı yollarla sürdürülen gözetlemeye 'dur' diyen Kurul, yayınladığı kararda, "Anaokulu, anasınıfı, kreş, yuva ve diğer okulöncesi kurumlarda eğitim ve etkinliklerin kamera ile izlenmesi uygun bulunmamıştır." dedi.

SHÇEK Çocuk Hizmetleri Daire Başkanı Osman Bilgin de kurumlara gönderdiği yazıda, "Kamera ve internet aracılığıyla görüntülenmesi çocuk ve öğretmen hakları ihlaline, çocukların mahremiyetine saygısızlığa sebep olan izlemenin uygun olmadığına karar verildi." ifadelerini kullandı. Kurul, sadece yöneticilerin güvenliğini sağlamak amacıyla okul girişi, koridor ve bahçe gibi alanların kamerayla gözetlenmesine izin verdi. Okullara ticari ve reklam amaçlı konulan kameraların insan haklarına aykırı olduğunu kaydeden birlik başkanı Nebahat Boğut, şunları söyledi: "Öğretmen ve velilerin onayı alınmadan çekilen görüntüler 'izleme' değil adeta 'gözetleme'ydi. Biz okulöncesi öğretmenler, çocuklarımızla atlayıp zıplayıp oynardık. Veliler, izlediği için öğretmenlerimiz takım elbiseye büründü. Son dönemlerde kamerası olmayan okullara, kötü okul muamelesi yapılıyordu. Aileler, sadece çocuklarını değil tüm sınıfı izliyordu. Bazı okullar, çocukların nasıl diş fırçaladığını aileye göstermek için tuvaletlere bile kamera koymuşlardı. Bunu devlet okulları da yapıyordu."

..
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 08:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?