19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Asgari ücret sadece gıdaya yetiyor

 
Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun 2005 yılı başından geçerli olmak üzere yeniden belirlemek üzere üzerinde çalışmaya başladığı mevcut asgari ücret, dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcamalarını karşılıyor. Ortalama memur maaşının ise yarısı gıda harcamalarına gidiyor.

ANKA`nın Devlet İstatistik Enstitüsü`nün (DİE) 2003 yılı Hanehalkı Tüketim Anketi kapsamında belirlediği Türkiye`deki kişi başına aylık ortalama gıda tüketim miktarlarını baz alarak hesapladığı aylık gıda harcama tutarı kasımda Ankara için 307.5 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu tutar, dört kişilik bir aile için Türkiye`deki ortalama gıda tüketim sepetine göre hesaplandı.

Ankara ile diğer iller arasındaki gıda fiyatı farkları esas alınarak yapılan hesaplamaya göre aynı sepet için kasımda İstanbul`daki bir aile 322 milyon lira, Antalya`daki bir aile 304 milyon lira, Bursa ve İzmir`deki aileler 301 milyon lira harcadı. En düşük harcama ise 271 milyon lira ile Kayseri`de yapıldı.

Buna göre Ankara`daki dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması, 318 milyon lira olan net asgari ücretin yüzde 96.6`sını alıp götürüyor. Gıda harcamaları Ankara`da ortalama memur maaşı olan 633 milyon liranın ise yüzde 45`i kadar bir büyüklük oluşturuyor. Ankara`da ortalama 266 milyon lira olarak hesaplanan konut kirasıyla gıda harcamaları birlikte değerlendirdildiğinde ortalama memur maaşı, bu iki harcamanın sadece yüzde 90.5`ini karşılıyor. Diğer harcamalar için memur ailesinin elinde 60 milyon lira kalıyor.

İstanbul`da asgari ücretle yaşamaya çalışan dört kişilik bir aile ise 322 milyon lira ile asgari ücretten daha yüksek bir gıda harcaması yapmak zorunda bulunuyor. İstanbul`daki gıda harcamaları memur maaşının ise yüzde 47.2`sini oluşturuyor. DİE`nin verilerine göre 349 milyon lira olan İstanbul`daki ortalama konut kirası ile birlikte değerlendirildiğinde, ortalama memur maaşı İstanbul`da konut ve gıda harcamalarını karşılamaya yetmiyor.

Antalya`da yaşayan bir asgari ücretli aile beslenme gereksinimini karşılaması için ücretinin yüzde 95.7`sini, bir memur ailesi ise maaşının yüzde 44.6`sını harcamak zorunda kalıyor.

İzmir`deki bir asgari ücretli ücretinin yüzde 94.7`sini, ortalama aylık alan bir memur ise aylığının yüzde 44.1`ini gıda harcamasına ayırıyor.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 15:46:13
Güncelleme :28 Kasım 2004 Pazar 23:53:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?