31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Asıl komşuluk şimdi başlıyor

Irak'a tarihi bir ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan, işbirliğinin siyasi, güvenlik, savunma, enerji, ekonomi, kültür, su kaynakları gibi tüm alanları ilgilendiren 'Stratejik İşbirliği Yüksek Kurulu' anlaşmasını imzaladı. 

Başbakan Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. Bağdat Havaalanı'nda Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Iraklı bakanlar tarafından törenle karşılanan Erdoğan, Irakla tarihi bir anlaşmaya imza attı. Irak'la Türkiye arasında Stratejik İşbirliği Yüksek Kurulu Anlaşması'na göre iki ülkenin Başbakanları yılda bir kez, iki ülke bakanları ise yılda üç kez biraraya gelerek, ekonomiden enerjiye, terörden dış politikaya tüm konuları birlikte değerlendirecekler. Türkiye, bu denli kapsamlı bir anlaşmayı daha önce hiçbir ülke ile imzalamamıştı. ABD ve Irak arasında bile böyle bir anlaşma imzalanamamıştı. Bu denli kapsamlı bir anlaşmanın sadece Fransa ile Almanya arasında olduğu biliniyor.


TARİHİ ÖNEM

Başbakan Erdoğan, Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı ziyaret çerçevesinde Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşmesinin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Başbakan Erdoğan, 18 yıl aradan sonra geldiği Irak'ta gösterilen ilgiden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz. En güzel ifadesini bu sözde bulan Bağdat gibi kadim bir medeniyet şehrinde siz kardeşlerimle beraber olmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum” dedi. “Bu ziyaretim gerek iki ülke arası ilişkiler gerekse bölgedeki gelişmeler bakımından tarihi bir önem taşıyor” diye konuşan Erdoğan, 18 yıl aradan sonra dost ve kardeş Irak'a gelen ilk Türk Başbakanı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu, ziyaretlere bu kadar uzun bir ara verilmiş olmasından dolayı ise derin üzüntü hissettiğini kaydetti. Erdoğan, bundan sonra iki kardeş ülke ve halk arasında ziyaretlere böylesine uzun ara verilen bir dönemin bir daha olmayacağından emin olduğunu söyleyerek, bugün birlikte kuruluşuna imza attıkları yüksek düzeyde stratejik işbirliği konseyinin bu kararlılığın bir göstergesi olduğunu bildirdi. İki ülkenin yılda bir kez başbakanlar, üç kez de bakanlar düzeyinde bir araya geleceğini belirten Erdoğan, Maliki ile birlikte yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin ilk toplantısına eşbaşkanlık yaptıklarını hatırlattı.

İLİŞKİLER ÇOK BOYUTLU

Her iki ülkenin çıkarlarını göz önünde tutarak belirlediklerini söyleyen Erdoğan, bu konseyin kurulması aşamasında gösterdiği üstün gayretler ve himayesi sebebiyle Maliki'ye ve uzmanlara teşekkür etti. Erdoğan, “Stratejik işbirliği konseyi bundan sonra da çalışmalarında her iki tarafın iyi niyetli ve eşgüdümlü çabalarıyla inanıyorum ki somut kazanımlara imza atacaklardır. Bu toplantıların tarihi ve kültürel derinliğe sahip ilişkilerimize önemli bir ivme kazandıracağı muhakkaktır” diye konuştu. Irak ile ilgili ilişkilerini her zaman çok boyutlu bir bütün olarak gördüklerini belirten Erdoğan, işbirliğinin siyasi, güvenlik, savunma, enerji, ekonomi, kültür, su kaynakları ve tüm bunların bir arada olmak üzere geliştirilmesini hedeflediklerini kaydetti.


İhracatta hedef 25 milyar dolar

Erdoğan, bu yıl itibariyle dış ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşacağına inandığını, yaptıkları yatırımlarla birlikte bunun 10 milyar doları bulacağını bildirdi. Hedeflerinin bu rakamı yatırımlarla birlikte 3-4 yıl içerisinde 25 milyar dolara ulaştırmak olduğunu belirten Erdoğan, “Bu noktada mutabakatımız var. Ülkelerimizin bu potansiyele sahip olduğuna da inanıyoruz” dedi. Erdoğan, Maliki'nin geçen yıl Türkiye'ye yaptığı ziyaretle pekişen, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin bu yılki ziyaretiyle ivme kazanan ilişkilerin, kendisinin bugünkü ziyaretiyle birlikte kurumsallaşarak daha da derinleşeceğini belirtti.


Tarihimiz, dinimiz çıkarlarımız aynı

Irak Başbakanı Maliki de Erdoğan'ın ziyaretinin, bugün gelinen noktada çok önemli gelişmeler ve mesafeler katettiklerini gösterdiğini kaydetti. “Stratejik bir komşunun ve bölgesel ekonomik gücün liderini Bağdat'ta görmekten mutluluk duyduğunu” ifade eden Maliki, “Bu, tarihi bir ziyaret. Türkiye ve Irak için ilişkiler geliştirmenin zamanı. Tarihimiz, dinimiz kültürümüz çıkarlarımız birdir” dedi. Erdoğan'ın ziyaretinin çok önemli mesajlarının olduğunu ifade eden Maliki, “Bu ziyaret bölgenin ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelmiş olduğu olumlu düzeyi göstermesi bakımından önemlidir. Bu ziyaretin diğer bir önemli mesajı da bölge ülkelerinedir. Artık bölge ülkelerinde işbirliği yapılmalıdır, yeni kapılar açılmalıdır” diye konuştu. Maliki, Türk firmalarının, on yıllar süren savaşlar ve ambargoların ardından Irak'ın yeniden inşasında önemli rol oynayacağı umudunu dile getirdi.


PKK ortak geleceğimizi tehdit ediyor

PKK terörüne değinen Erdoğan, “Orada ortak geleceğimizi tehdit eden PKK terörüne karşı başta sayın kardeşim (Maliki) olmak üzere Irak hükümetinden ve kuzeydeki yerel yönetimden gördüğümüz destek ve anlayışa da teşekkür ediyoruz” dedi. Erdoğan “Bölücü terör örgütü PKK sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da düşmanıdır' dedi.


Sivil alana inen ilk lider

Başbakan Erdoğan, Bağdat Havaalanı'nın sivil bölümüne inen ilk lider oldu. Daha önce Irak'ı ziyaret eden çeşitli ülkelerin devlet ve hükümet başkanları havalanının askeri bölümüne iniş yapmışlardı. Erdoğan ayrıca havaalanından görüşmeye kara yoluyla gitti. Diğer liderler görüşme yerine helikopterle gitmeyi tercih etmişlerdi

....
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 06:58:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?