23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Aşiret emriyle tecavüze beraat

Pakistan’ın Pencap eyaletinde temyiz mahkemesi, bir kadına tecavüz ettikleri gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan beş kişi hakkında beraat kararı verdi.

Bir kişi hakkındaki ölüm cezası ise müebbet hapis cezasına çevrildi.

Lahore kentindeki mahkemede yargıçların beraat kararının gerekçesi ise, ’’kanıt yetersizliği.’’

Mai’nin kardeşinin bir köyden bir kadına tecavüz ettiği iddia edilmişti. Köydeki aşiret konseyi de intikam almak için kızkardeşi Muhtar Mai’ye tecavüz edilmesine karar vermişti.

12 yaşındaki kardeşinin haksız yere suçlandığı, aslında onun da mağdur olduğu ortaya çıkmıştı.

Kardeşinin suçuna karşılık kaçırılarak tecavüze uğradığı iddia edilen Mai, yardım çağrılarına o sırada olay yerinde bulunan 150 kişiden hiç kimsenin yanıt vermediğini söylemişti.

Olay hem Pakistan’da hem de ülke dışında şaşkınlığa neden olmuştu.

Lahore Yüksek Mahkemesi’nde iki yargıçtan oluşan heyet, polisin iddialarla ilgili soruşturma sürecinin hatalarla dolu olduğunu iddia ederek eleştirdi.

Olayla ilgili olarak terörle mücadele mahkemesinde 14 kişi yargılanmış, sanıklardan 4’ü tecavüz zanlısı, 2’si de aşiret konseyi üyesi toplam 6 kişi mahkum olmuştu.

Savunma avukatı beraat kararını ’’Adalet yerini buldu’’ sözleriyle karşılayarak, yerel mahkemenin mahkumiyet kararının medya ve hükümet baskısı altında alındığını öne sürdü.

Mağdur kadın Muhtar Mai, beraat kararının ardından fenalaşırken, ’’temyize gideceğini ve hakkını almak için ne yapması gerekiyorsa yapacağını’’ söyledi.

İnsan hakları avukatı Hina Julani, yeniden yargılama yapılması gerektiğini, mağdur açısından adaletin yerini bulduğunu görmeyi istediklerini söyledi.

Muhtar Mai, dava sürecinde insan hakları çalışmaları nedeniyle ün kazanmış, kendisine tazminat olaeak ödenen 9,400 dolarla da köyünde iki okul inşa etmişti.

Mai, sanıkların yakınları tarafından tehdit edildiğini söylüyor.


AA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2005 Perşembe 17:06:03
Güncelleme :3 Mart 2005 Perşembe 17:07:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet yavuz IP: 81.215.133.xxx Tarih : 7.03.2005 12:54:06
ey müslümanlar görüyorsunuz. değilmi!!!!!!! müslümanların geri kalmasına sebebiyet veren islam dini değil, müslümanım diyenlerin ta kendisidir. şimdi şu olaya bakarmısınız, aşiret emriyle tecavüzcüye beraat, insan aklının alması mümkün değil ama oluyor, ey müslümanlar uyanın, böyle şeylere izin vermeyin kendi oğlunuz dahi olsa böyle bir haksızlığa asla pirim vermeyin. suç işleyenin cevzasını çekmesinden daha doğal ne olabilirki.