22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Aşırı terlemenin nedenleri

 Terlemenin "Vücudun aşırı sıcağı vücuttan atma mekanizması" olduğunu vurgulayan Dr. İnce, bazı insanların diğerlerine göre daha fazla terlemesinin normal olduğunu kaydetti. Aşırı terlemenin mutlaka bir hastalıkla ilişkili olmadığını ifade eden Dr. Nihat İnce, "Aşırı terleme genelde şişmanlıkla ilişkilidir. Çünkü fazla kilolu olanlar yürümek gibi normal aktiviteler için bile, normal kilolulara göre daha fazla efor harcarlar. Aşırı terleme belirli ilaçlardan da kaynaklanabilir. Bazen de sistemik bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Kendiniz aşırı terlemenizin nedenini ve tam olarak yerini bulmaya çalışın" diye konuştu.
     
     Bazen stres ve sıkıcı iş toplantısı gibi durumların da aşırı terlemeye yol açabildiğini anlatan Dr. İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:
     
     "Eğer terlemeye stres ve benzerleri neden oluyorsa, kendinizi rahatlatmanın yollarını arayın. Kahve, çay ve diğer uyarıcı alışkanlıklardan uzak durun. Bu tür uyarıcılar apokrin ter bezlerinin (vücudun kıllı bölgelerinde bulunan ve güçlü-keskin kokulu ter üreten özel bezler) aktivitelerini artırırlar. Kafein gibi uyarıcılar 'vücudu savaş durumuna hazırlarlar' denilebilir. Yani bedeni uyararak her tür dış etkene karşı tetikte olmasını sağlarlar, bu durum da stres ve sıkıntıyı artırır. Bol miktarda su için, çünkü terleme ile kaybettiğiniz suyu tekrar almanız gereklidir. Vücudunuzun sempatik sistemini uyarabilecek çevresel uyaranlardan uzak durun, gürültülü ve yüksek sesli müzik, çalıştığınız işe yoğunlaşmanızı engelleyen şeyler ve hatta sizi sinirlendiren kişiler bu gruba dahil edilebilir. Rahatlamak için kendinize bir egzersiz bulabilirsiniz, nefes alma egzersizleri gibi. Meditasyonun da faydası olabilir. Düzenli egzersiz ter bezlerinizin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Terleme ile günde 3 miligram kadar çinko kaybedebilirsiniz. Çinko özellikle protein ve DNA sentezi ile kan, beyin ve bağışıklık siteminin düzenli olarak işleyebilmesi için gereklidir. Günde 30 miligram çinko alabilirsiniz."

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2003 Perşembe 15:02:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ramazan IP: 88.239.137.xxx Tarih : 21.05.2008 20:05:32

Ben doktor inceye çok teşekkür ediyorum gerçekten çok güzel bilgilerle aydınlatmış oldu bizi terlemem artıyordu iyi ki bu sitye girmişim.Çok güzel bilgiler edindim çok teşekkür ederim.