22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Askerin ‘Irak’ çıkışına Gül‘den ‘yetki’li yanıt

Turan YILMAZ/ANKARA

Dışişleri Bakanı Gül, Org. Büyükanıt’ın ‘Irak politikamız yok’ sözlerini, ‘Özel Kuvvetler’e havale edilen eski politika iflas etti’ diye yanıtladı.

Gül, AKP’nin dünkü Merkez Karar Yürütme kurulu’nda (MKYK) Genelkurmay Başkanı’nın sözleriyle, Orgeneral Büyükanıt’a ‘yetki’ hatırlatması da yaptı.

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, ‘Irak politikamız yok’ diyen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı, ‘Eski politika iflas etti, bizim politikamız başarılı’ diye yanıtladı.

AKP’nin dünkü MKYK toplantısında Org. Büyükanıt’ın sözleri yeni bir tartışma başlattı.

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Gül, ‘1994’te alınan bir karar uyarınca bu bölgeyle ilgili politikalar, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na havale edilmişti. Burada Dışişleri hatta MİT bile yoktu. Bu politika iflas etti’ dedi.

POLİTİKA.BAŞARILI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün bir süre önce ‘TSK adına konuşma yetkisi sadece ben ve ikinci başkanıma aittir’ sözlerini anımsatarak, Büyükanıt’ın sözlerinin TSK’nın resmi görüşü olmadığı imasında da bulunan Gül, ‘Biz bu konuların kamuoyu önünde tartışılmasını doğru bulmuyoruz. Bizim uyguladığımız politika da başarılıdır. Biz gerektiğinde gerekli yerlere, gerekli mesajları da veriyoruz’ diye konuştu.

SEVECEN YAKLAŞIMLAR

AKP’nin Güneydoğu kökenli bir MKYK üyesinin ‘Türk medyasında Kürt liderler Barzani ve Talabani’ye yönelik hakarete varan ifadeler kullanılıyor. Bunlar yakında Irak’ın yönetiminde yer alacaklar. Bu tavırlar yanlış değil mi? Bunlara bir durun demek gerekmez mi?’ sözleri üzerine, Gül, ‘Hükümet olarak daha sevecen yaklaşımlar’ sergileyip, Irak’a yönelik ‘Daha açılımcı ve kucaklayıcı politiklar izlediklerini’ söyledi.

SEZER’İN GEZİSİ

MKYK’da Cumhurbaşkanı Sezer’in Suriye gezisi de gündeme gelidi. bazı MKYK üyelerinin Türkiye’ye yönelik bu konuda ABD’den gelen eleştirileri anımsatması üzerine Gül, Türkiye olarak Lübnan’daki askerlerini çekmeleri konusunda Suriye’ye gereken ikazları yaptıklarını söledi. Bakan bu konudaki politikalarının açık ve şeffaf olduğunu, bu tavrın da ABD dahil herkes tarafından bilindiğini belirtti.

ABDULLAH GÜL: VERDİĞİM BİLGİLER BASINA EKSİK VE YANLIŞ YANSIDI

Dışişleri Bakanı Gül, MKYK toplantısında dış politika ile ilgili olarak verdiği bilgilerin eksik, yanlış ve kendisine ait olmayan ifadelerle dışarı yansıdığını belirtti. Gül, yazılı bir açıklama yaparak AKP MKYK toplantısına ilişkin haberlere tepki gösterdi. Gül "Partimizin dünkü basına kapalı MKYK toplantısında dış politika gelişmeleriyle ilgili olarak verdiğim bilgiler bugünkü bazı basın-yayın organlarına eksik, yanlış ve bana ait olmayan ifadelerle yansımıştır" dedi. Irak politikasının devlet kurumlarının ortak çalışmasının sonucu olduğunu vurgulayan Gül şöyle dedi:

"Türkiye’nin Irak politikası başta Bakanlığım ve Genelkurmay Başkanlığımız olmak üzere, ilgili diğer devlet kurumlarımızın ortak çalışmalarının neticesidir. Şühpesiz ki ülkemizi ilgilendiren bu konularda özellikle Bakanlığım ve Genelkurmay Başkanlığımız arasındaki ortak çalışmalar şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yakın istişare içinde yürütülecektir."



HÜRRİYET GAZETESİ / ANKA AJANSI
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 14:19:46
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 14:23:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?