18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Askerlerden TCK önlemi


Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yeni Türk Ceza Yasası ile bazı askeri suçların ertelenmesi ve adli para cezasına çevrilmesine karşı önlem alıyor.

Askeri Ceza Yasası`nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı TBMM`ye gönderildi.

Tasarıyla, 1 Nisan`da yürürlüğe girecek olan yeni TCK`nın genel hükümleri çerçevesinde, bazı askeri cezalar ve genel hükümlerin ertelenmesi durumuna karşı, sırf askeri suçlar ile, kısa süreli hapis cezasına seçenek ve ön ödeme hükümlerinin Askeri Ceza Yasası`nda uygulanamayacağı düzenleniyor.

Tasarıyla, yedek subaylar hariç olmak üzere subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ve Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşunda çalışan sivil personel hakkında, adli mahkemelerce verilen kısa süreli hapis cezalarının adli para cezası veya diğer seçenek yaptırımlara dönüşemeyecek.

Tasarıyla, tasarıda yasada alt sınırı belirtilmeyen ağır hapis cezalarının alt sınırları da ``bir yıl`` olarak düzenleniyor.

Tasarının gerekçesinde, mecburi askerlik sisteminin geçerli olduğu TSK`nın disipliniyle sıkı sıkıya bağlı olan ``firar, emre itaatsizlikte ısrar ve üste fiilen taarruz`` gibi sırf askeri suçlardan dolayı verilecek hapis cezaları ile askeri disiplin suçlarından dolayı verilecek oda ve göz hapsi cezalarının, TCK`da belirtilen ceza süreleri nedeniyle ertelenebileceğini ve adli para cezası veya seçenek diğer yaptırımlara cevrileceği, bu durumun disiplinin sağlanmasında zaafiyete neden olabileceği belirtildi.


ANKA/SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 24 Mart 2005 Perşembe 18:46:09
Güncelleme :24 Mart 2005 Perşembe 18:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?