17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Asya yüzyılın depremiyle sarsıldı

Endonezya, Sri Lanka, Tayland, Maldiv Adaları ve Hindistan’ı vuran şiddetli deprem ve dev dalgalarda (tsunami) ölenlerin sayısı 3 bine yaklaştı. Bin kilometrelik bir fayın kırılmasıyla oluşan depremin büyüklüğü, Richter ölçeğine göre 8.9 olarak açıklandı.

TSİ 02.58’de meydana gelen deprem, Amerikan Jeoloji Enstitüsü tarafından, Richter ölçeğine göre 8.9, Strasburg Yer Bilimleri Gözlemevi tarafından 8, Cakarta Jeofizik Bürosu tarafından da 6.8 olarak açıklandı.

Depremin yol açtığı dev dalgalar Sri Lanka’da 1300’ü aşkın kişinin ölümüne neden oldu. Polis ve kurturma görevlileri yüzlerce kişinin de kayıp olduğunu bildirdiler.

Tayland’ın güneyinde etkili olan tsunami dalgalarının 120 kişinin ölümüne, 1000 kişinin yaralanmasına neden olduğu bildirildi.

Tayland’ın turistik Phuket sahillerinde, yüksekliği 10 metreye ulaşan dalgaların etkili olduğu, kayıplar için arama çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi.

Endonezya’da yer sarsıntısı ve seller nedeniyle ölenlerin sayısının 288 olduğunu açıkladı. Görgü tanıkları, bölgenin başkenti Banda Aceh’te önemli hasara neden olduğunu söylediler. Endonezya kıyılarını etkileyen dalgaların yüksekliğinin 10 metreye ulaştığı belirtildi.

Endonezya açıklarında meydana gelen şiddetli deprem ve dev dalgaların yol açtığı ölü sayısı giderek artıyor. Hindistan İçişleri Bakanı Shivraj Patil, Press Trust of India Ajansı’na verdiği demeçte, ülkenin güneyinde 1000 kişinin öldüğünü söyledi. Enformasyon Bakanı Dayanidhi Maran, daha önce yaptığı açıklamada, ülkenin güney eyaletlerinde, çoğu Tamil Nadu eyaletinde olmak üzere, 500’e yakın kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti.

Maldiv adalarının da dalgalardan etkilendiği bildirilirken, olası can kaybı hakkında henüz bilgi verilmedi. Bölgenin başkenti Male’deki tanıklar, kentin büyük bölümünün sular altında kaldığını söylediler. Maldiv adalarındaki tek uluslararası havaalanının, depremden sonra adayı etkileyen dev dalgalar nedeniyle kapatıldığı bildirildi.

Dev dalgalardan etkilenen Maldiv Adaları’nda hükümet sözcüsü Ahmed Şahid, depremin büyük hasara yol açtığını söyledi. Adanın deniz seviyesinden sadece bir metre yükseklikte olduğunu belirten Şahid, dalgaların su baskınlarına neden olduğunu kaydetti. Turizm sezonunun ortasında olduklarını vurgulayan Şahid, bütün bölgeden haber almaya çalıştıklarını ve dua ettiklerini söyledi.

Malezya’da da 8 kişinin öldüğü haber verildi. Singapur’da da hissedilen depremin, 1900 yılından bu yana meydana gelen en şiddetli 5. deprem olduğu bildirildi.

ABD’nin Colorado eyaletindeki Jeolojik Araştırmalar Merkezi, Güney Asya’yı vuran depremin büyüklüğünün Richter ölçeğine göre 8.9 olduğunu açıkladı. Merkez uzmanlarından Julie Martinez, daha önce 8.5 olarak açıklanan büyüklüğün 8.9 olduğunu belirterek, “Bu, 1900’den beri meydana gelen en büyük 5. depremdir” dedi.

1964’den beri dünyada bundan daha şiddetli bir depremin olmadığını kaydeden Martinez, “Andaman” fay hattının yaklaşık 1000 kilometrelik bir bölümünün kırıldığını söyledi.

Martinez, “Bu, çok sıklıkla olan bir durum değil. Bu uzunlukta bir fay hattında kırılma olması sıradışı” dedi. Martinez, bölgede uzun süre artçı şoklar meydana gelebileceğini söyledi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2004 Pazar 12:42:05
Güncelleme :27 Aralık 2004 Pazartesi 09:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?