18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ATA'nın altın saati bulunamadı

Alman Komutan Liman Von Sanders'in, Çanakkale Savaşı sırasında Atatürk'e hediye ettiği altın saatin, Anıtkabir'deki yerinde bulunamadığı iddia edildi.

Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Yıldız, Atatürk'e hediye edilen tarihi saatin akıbetini merak ettiğini belirterek, "4 yıl önce Ankara'daki Anıtkabir Müzesi'ni ziyaret ettim. Bu arada, Alman Komutan Liman Von Sanders tarafından 1915 yılında Atatürk'e verilen saati görmek istedim. Ancak bu saati göremeyince yetkililerle görüştüm. Kendileri bana burada böyle bir saatin sergilenmediğini ve kayıtlarında da bulunmadığını söyledi. Bu açıklama karşısında şok oldum. Çünkü 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Gelibolu Yarımadası'nda Conkbayırı'na yaptırılan anıtın altındaki yazıda aynen şu ifadeler yer alıyordu: Liman Von Sanders'in 10 Ağustos 1915 gecesi Mustafa Kemal'e hediye ettiği altın saat, şu anda Anıtkabir Müzesi'nde bulunmaktadır. Mustafa Kemal'in kalbinin üzerinde parçalanan saat ise Almanya'dadır."


Anıtın altında yer alan bu yazıya istinaden Anıtkabir'e gelerek söz konusu saati görmek istediklerini kaydeden Cemalettin Yıldız, "4 yıldan beri saatin nerede olduğunu araştırıyoruz. Şu an saat nerede merak ediyoruz. Bu saatin bulunması için Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği olarak bir kampanya başlattık. Saatin yerini bulan veya bilgisi olanların, derneğimizin 286-213 66 99 No'lu telefonuna bilgi vermelerini istiyoruz" diye konuştu.

10 Ağustos 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadası'nda meydana gelen savaşta Atatürk, Conkbayırın'da askerlerinin başında savaşı yönetiyordu. Bu sırada, düşman gemilerinden gelen bir şarapnel parçası, Atatürk'ün sol göğsüne isabet etti. Ancak bunun farkında olmayan Atatürk, yanında bulunan Yarbay Servet Bey'in ikazıyla yaralandığını anladı. Eliyle göğsünü kontrol ettiğinde, cebindeki saatin parçalandığını ve bunun hayatını kurtardığını anladı. Bu arada, Mustafa Kemal, göğsündeki deliğe aldırış etmeden askerlerinin moralinin bozulmaması için bunu görmezden geldi. O akşam Conkbayırı'nda kazanılan zaferin ardından, kendisini tebrik etmeye gelen 5. Ordu Komutanı Alman Liman Von Sanders'e, parçalanan bu saatini zaferin nişanesi olarak hediye etti. Alman Komutan da, cebinden çıkardığı Omega marka ve arkasında bir taçla ailesinin arması olan LS yazılı altın saatini Atatürk'e verdi.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2005 Salı 13:11:39
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 13:33:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?