18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Atatürk'e, telif ücreti ödenecek

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e, Devlet Tiyatroları niçin telif ücreti ödeyecek?

En büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti olan Büyük Atatürk'e, diğer bir büyük eseri olan "Nutuk" için ölümünden 65 yıl sonra "telif hakkı" ödenecek.

Devlet Tiyatroları, ölümünden 65 yıl sonra bir oyunda, büyük eseri "Nutuk"tan yararlanıldığı için Atatürk'e telif hakkı ödeyecek.

Mehmet Ege'nin uyarlayıp yönettiği "Kurtuluştan Kuruluşa" adlı oyundan doğan telif hakkı ücreti, Atatürk'ün 1927 yılında yaptığı gibi Türk Hava Kurumu'na verilecek.

A.A muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Mehmet Ege, Cumhuriyet'in 80. yılı anısına 29 Ekim akşamı seyirciyle buluşacak olan "Kurtuluştan Kuruluşa" adlı oyunu, Büyük Atatürk'ün "Söylev"i ile Orhan Asena'nın "Kurtuluş Savaşı Destanı"ndan yararlanarak sahneye uyarladığını söyledi.

Oyunun 1919 yılından 1923 yılına kadar geçen süreçte yaşananları konu aldığını anlatan Ege, oyunda Atatürk'ün Nutuk'ta sözünü ettiği kronolojiyi izlediklerini kaydetti.

Devlet Tiyatroları'nın sahnelediği oyunlar için yazar ve çevirmenine belli bir telif hakkı ödediğini belirten Ege, "Kurtuluştan Kuruluşa" adlı oyunda yararlandığı Söylev ile Orhan Asena'nın "Kurtuluş Savaşı Destanı" için de telif ücreti ödeyeceklerini bildirdi.

Mehmet Ege, oyunla ilgili araştırma yaparken Bilal Şimşir'in bir eserinde, "Atatürk'ün 1927'de Nutuk'u okuduktan sonra yurtdışından kendi dillerine çevrilme talepleri geldiğini, Atatürk'ün de bu görevi ve oradan doğacak geliri bugünkü adıyla Türk Hava Kurumu olan Türk Kuşu'na verdiğini" öğrendiğini söyledi.

Söylev'in, Atatürk'ün Türk milletine bıraktığı bir eser olması nedeniyle bugüne kadar herkes tarafından rahatlıkla kullanıldığını hatırlatan Ege, hatta kendisinin de daha önce bazı eserlerde Söylev'den yararlandığını bildirdi.

Mehmet Ege, şunları kaydetti:

"Ama bu bilgiyi edindikten sonra, Türk Hava Kurumu'nun bugün bir çok kaynağı neredeyse elinden alınmak istenen bir kurum olduğunu düşündüm. Daha sonra THK'nın bir Atatürk kurumu olduğunu gözönünde tutarak bu oyundan Söylev adına oluşacak telifin de Türk Hava Kurumu'na verilmesi gerektiğine karar verdik.

Bu, sanıyorum Atatürk'e yaşamından sonra, yaşamı da dahil, ödenmiş ilk telif olacak. Yoksa Atatürk'ün vasiyetinde böyle bir şey yok.

Amacımız, Nutuk hala bir takım yazarlarca alınıp yararlanılırken, kitabevlerince rahatlıkla basılırken, 1927'de Atatürk'ün Türk Kuşu'na devrettiği bu hakka edebiyat çevrelerinin dikkatini çekmek. Nutuk'tan yararlananlar böyle bir düşünceyi taşırlarsa biz de çok seviniriz."

Devlet Tiyatroları'nın uyarlama eserlere bilet gelirlerinden yüzde 30 oranında telif ücreti ödediğini de anımsatan Ege, bu eserin bilet satışlarından elde edilecek gelirinin belli bir oranının, Türk Hava Kurumu'na, belli bir oranının da Orhan Asena'nın varislerine verileceğini bildirdi.

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2003 Cuma 00:00:19
Güncelleme :19 Eylül 2003 Cuma 15:43:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?