18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Atina’daki askeri öğrenciler geri çağrıldı

Yunan Kara Harp Okulu öğrencilerinin Türk bayrağına saldırısı Atina ve Ankara hattında gerilim oluşturdu
Türkiye, 11 nisanda güven artıcı önlemler kapsamında Yunanistan’a gönderdiği beş askeri öğrenciyi, Yunan Kara Harp Okulu öğrencilerinin Türk bayrağına saldırması üzerine geri çağırdı.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kara Harp Okulu’ndaki beş askeri öğrenci ve iki subay ’güven artırıcı önlemler’ kapsamında Yunan Kara Harp Okulu’nun davetlisi olarak 11 nisanda Yunanistan’a gitti.

12 nisanda okulun dışında geziye katılan Türk askeri öğrencileri, odalarına geldikleri zaman masaya zedelenmiş bir Türk bayrağının bırakıldığını gördüler.
Türk Bayrağı üzerinde Türkiye aleyhine İngilizce bazı yazıların yazılmış olduğu tespit edildi. 13 Nisan sabahı olay Yunan Kara Harp Okulu Komutanı’na iletildi.

Olay üzerine Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı da Kara Harp Okulu’na geldi. Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı telefonla arayarak, olay ile ilgili duyduğu üzüntüyü ifade ederek, özür diledi ve olayın faillerinin bulunması için çalışacaklarını, gezinin planlandığı şekilde devam etmesinin uygun olacağını belirtti.

Olayla ilgili gelişmeler hakkında Dışişleri Bakanlığı’nca da üst düzeyde siyasi girişimlerde bulunuldu. Aynı gün Kara Harp Okulu öğrencilerine, derhal geziyi keserek Türkiye’ye dönmeleri emredildi ve öğrenciler 13 nisan 2005 günü Türkiye’ye döndüler.

Genelkurmay Başkanlığı meydana gelen olayla ilgili olarak Yunan makamlarından, resmen özür dilemelerini ve olayın faillerinin bulunmasını talep etti.


Konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan nezdinde derhal girişimlerde bulunulduğunu ve üst düzey siyasi yetkililerle konunun ele alındığını belirtti. Açıklamada, "Yunan hükümet yetkilileri bu müessif olaydan üzüntü duyduklarını ifade etmişler, sorumluların tespit edilerek cezalandırılması konusunda güvence vermişlerdir. Türk-Yunan ilişkilerinin bu tür tahrikkar hareketlerden etkilenmeyecek bir zeminde yürütüldüğüne inanmak istemekteyiz" denildi.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2005 Pazar 01:31:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?