19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Atletizm Federasyonu sarsıldı

Süreyya Ayhan’ın sakatlanmasının ardından doping iddialarıyla patlayan skandal, Atletizm Federasyonu’nu sarstı.

Süreyya Ayhan ve Yücel ikilisi, yurtdışında bulunan menajerleri Hermes aracılığı ile savunma için Uluslararası Atletizm Federasyonu IAAF’ten ek süre talebinde bulundular. Ancak IAAF bu talebi geri çevirdi. Bunun üzerine Kop, Süreyya Ayhan adına hazırladığı savunma yazısını IAAF merkezine gönderdi.

SÜREYYA Ayhan’ın dün saat 12.00’ye kadar IAAF’e ulaştırması gereken savunma yazısı gönderildi. Süreyya Ayhan adına Yücel Kop’un verdiği savunma şöyle:

İDDİA-1: İdrar alınırken odada fazla bir kap vardı. Bu nereden geldi?

YANIT: Söz konusu kap, sadece WADA yetkililerinde bulunur. Yetkililer dışında tedarik edilmesi söz konusu değildir. Dolayısıyla bizim orada aynı kaptan bulundurmamız mümkün değil.

İDDİA-2: İdrar alımı sırasında, görevlilere sert ve agresif tavır takınıldı. Bunun nedeni nedir?

YANIT: Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) kurallarına göre doping numunesi alımı sırasında, bayan sporcuya bayan, erkek sporcuya da erkek görevli idrar almak üzere odaya girer. Erkek görevli, idrar alınması sırasında Süreyya Ayhan’ın bulunduğu odaya girmek isteyince, kendisini uyardım. Ancak, ısrar edince, kolundan tutarak, dışarı çıkardım ve Süreyya Ayhan ile görevli bayanın bulunduğu odanın kapısını kilitledim. Bu sırada erkek görevli, telefona sarılarak, WADA merkezini aradı ve sonradan öğrendiğime göre kendisinin girmemesi konusunda ikaz edildi.

İDDİA-3: Süreyya Ayhan, doping kontrolü için çağrıldığında ‘Uyumak istiyorum’ diyerek isteği olumsuz karşıladı mı?

YANIT: Bize doping için geldiklerinde Süreyya Ayhan, yeni öğrendiği yetersiz İngilizcesiyle, uykudan yeni uyandığını ifade etmeye çalıştı. Ancak görevliler, bu sözleri, ‘Uykuluyum’ ifadesini, ‘Uyumak istiyorum’ olarak anlamış olabilirler.

İDDİA-4: Doping numunesi yapılması için başka bir kadının idrarı verildi. Bu konuda ne diyorsunuz?

YANIT: Doping numunesi verilmeden önce, hem WADA’nın Türk temsilcisi, hem de diğer 2 temsilci odayı kontrol ettiler. Onların gözetiminde yapılan numune alımı sırasında nasıl başka birisi içeri girip, numune verir? Anlamış değiliz.

İDDİA-5: Doping numunesi alınırken 2 ayrı rapor düzenlendi. Bu raporlarda 2 ayrı imza olduğu görülüyor. Neden 2 ayrı imza görülüyor?

YANIT: Söz konusu raporlar düzenlendikten sonra Süreyya Ayhan, raporlardan birisini masada düzgün bir şekilde imzaladı. Ancak diğerinde ortam gerilmişti ve ayakta pelur kağıttan oluşan raporu avucunun içerisine alarak imzaladı. Bu nedenle imza net olarak çıkmamış olabilir. Takdir edersiniz ki, avuç içerisinde pelur kağıt kaymış, kalem tam olarak oturmamış olabilir.

Bu arada, IAAF ve Süreyya Ayhan’ın avukatlarının dün Hürriyet’te yer alan haberi kaynak göstererek Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nü (GSGM) mahkemeye vermeye hazırlandıkları iddia edildi.

Türkiye’yi terk edecekler iddiası

SÜREYYA Ayhan ve Yücel Kop hakkında dün ilginç bir dedikodu ortaya çıktı. Atletizm camiasına yakın isimler, Ayhan-Kop ikilisinin, Türkiye’den ayrılarak başka bir ülkeye yerleşeceklerini iddia etti. Süreyya Ayhan daha önce Antalya’da yaptığı bir açıklamada, ‘Bu ülkede çok üstüme gidiyorlar. Gerekirse başka bir ülkeye gider, o ülkenin adına yarışırım’ demişti.

Bu arada Yücel Kop, telefonla katıldığı NTV canlı yayınında, ‘Federasyonun, genel sekreterin haberdar olması gereken ne hikmetse genel müdürlüğün eline geçiyor, (Hürriyet’te yer alan raporu kastediyor). Genel müdürlüğe kim verdiyse bilmiyorum, basına büyük bir gururla bunu gösteriyorlar ve basın da bunu işlemeye başladı. Olayın hepsi bu’ dedi.

İdrar masöz Günseli Öz’e ait

Uluslararası Atletizm Federasyonu tarafından Süreyya Ayhan’ın yerine idrar örneği veren ve adı saklı tutulan masözün isminin Günseli Öz olduğu ifade edildi. Ayhan - Kop çifti ile birlikte uzun süredir çalışan Öz, Ayhan’ ın ABD kampına da katılmıştı. Doping denetçileri, Öz’ün attığı imza ile Süreyya Ayhan’ın attıkları imzanın tutmadığını ifade etmişler ve idrar örneğini Günseli Öz’ün verdiğini iddia etmişlerdi.

Afişlerde kaldı

SÜREYYA, bir sporcu için en prestijli görevlerden biri sayılacak IOC Sporcu Komisyonu’na seçilme şansını da kaybetti. Süreyya’nın kendisi yok, ama fotoğrafı Atina’daki Olimpiyat Köyü’nde. Peki neden? Türkiye’yi sarsan skandal gelişmeler öncesi IOC’nin Sporcu Komisyonu’na seçilecek adaylar arasında yer alan Süreyya, Olimpiyat Köyü’nde diğer 31 aday ile birlikte seçim afişlerinde yer alıyor. Ancak Süreyya, yol açtığı sürpriz gelişmeler nedeniyle bu büyük onura ulaşabilme şansını da kaybetti.

Profesyonel olmayı öğrenmeleri gerek

DÜNYA Anti Doping Ajansı (WADA) Türkiye temsilcisi Serap Yüceler, ‘Süreyya Ayhan’dan doping numunesi alınırken gerginlik yaşandı. Bu olayda Süreyya Ayhan ve antrenörü, profesyonel davranmadı’ dedi. Yüceler, Ayhan’dan doping numunesi alınırken kendisinin de orada bulunduğunu belirterek, ‘Bu sırada gerginlik yaşandı. Yurt dışından gelen arkadaşlarımızla birlikte gerekli raporlarımızı hazırlayıp verdik. Biz profesyonel çalışıyoruz ve profesyonel düşünüyoruz. Burada da gördük ki en büyük eksiğimiz profesyonel davranmamak ve profesyonel düşünmemek’ dedi.

Serap Yüceler, ‘Biz raporlarımızda her şeyi şeffaf olarak ortaya koyduk. Yaşananların hepsi, tüm açıklığıyla ortaya çıkacak’ diye konuştu.

GENEL SEKRETER GÖREVDEN ALINDI

SÜREYYA Ayhan’ın doping olayının ortaya çıkmasının ardından, Uluslararası Atletizm Federasyonu’na (IAAF) bir yazı göndererek, ‘Biz zaten Süreyya Ayhan’ı Atina’da yarıştırmayacağız. Bu olayla ilgili işlem yapmayın’ diyen ve gerçekleri Başbakanlık’tan dahi gizleyen Atletizm Federasyonu’nda yaprak dökümü başladı. IAAF’a gönderilen yazıda imzası bulunan Atletizm Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan İnanlı’nın görevine, geçmiş dönemde geçirdiği soruşturmalar gerekçe gösterilerek son verildi.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2004 Salı 13:10:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?