19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ATO Başkanı Aygün'den ABD uyarısı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ATO üyelerine ABD Büyükelçiliği'nden aldıkları vizelere güvenmemeleri çağrısında bulunarak, "Amerika'da kapıdan dönebilirsiniz, yanınızda Arapça yazı ihtiva eden belge bulundurmayın" dedi.


ATO Başkanı Aygün, ABD'ye seyahat edecek üyelerine yönelik bir genelge yayınladı. Aygün, genelgede vize ve tüm evrakları tam olmasına rağmen iş adamlarının kapıdan dönebilecekleri uyarısı yaparak kanser tedavisi gören hastaların bile çeşitli gerekçelerle ABD'den geri gönderildiğine işaret etti. Amerikan yetkililerinin geri gönderilme nedeni olarak çoğu zaman gerekçe belirtmediklerini ya da keyfi gerekçeler ileri sürdüklerini hatırlatan Aygün, sakıncalı listede adı bulunanlara yakın isimlerin bile ABD'ye alınmadıklarını kaydetti. Şüpheli görülen Türk vatandaşların sorgu odasında 18 saat boyunca kelepçeli olarak sorgulandıklarını belirten Aygün, geçen ay üç Türk iş adamının kelepçeli olarak saatler boyu gözaltında tutulduklarını, hiçbir gerekçe gösterilmeden vizelerinin iptal edildiğini ve Türkiye'ye geri gönderildiklerini anlattı. 22 yıldır ABD'ye 50'ye yakın giriş çıkış yapan ve kanser tedavisi gören bir hastanın da son seyahatinde ailesiyle birlikte geri gönderildiğini bildiren Aygün, bu hastanın iki yıldır ABD'ye gidemediğini ve tedavisine devam edilemediğini kaydetti. Aygün, bu yanlışlıkların düzeltilmesini isteyerek şu ifadeleri kullandı:


"Üyelerin iade-i itibar istiyor. Polis, kendi büyükelçiliğinin verdiği vizeye güvenmiyor. Binlerce dolar harcayarak ABD'ye giden üyelerimiz madden ve manen mağdur ediliyor. Dün başımıza çuval geçirenler sonunda iş adamlarımızın eline kelepçe taktı, ayaklarına pranga vurdu. Yanlarında Kur-an, cevşen, muska var diye vatandaşlarımız saatlerce sorgulanıyor.

Büyükelçiliğe yazı yazdık, 15 gündür cevap bekliyoruz. Mağdur vatandaşlarımızın vizelerinin yenilenmesini ve asgarisinden bir özür bekliyoruz. Elçilikten çıt çıkmıyor. Dışişleri Bakanlığı'nın eli kolu bağlı. Üyelerimizi uyarıyorum. Vizeniz var diye güvenip Amerika'ya giderseniz sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. 1 hafta önce vize almış olsanız bile kapıdan çevrilebilirsiniz. Yanınızda Arapça yazı ihtiva eden belge bulundurmayın."

ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2004 Cumartesi 16:30:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?