18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Atom bombası tartışması büyüyor

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "İncirlik Üssü`nde ABD`nin atom bombası bulundurduğu yolundaki iddialar" hakkındaki soru önergesini "gizlilik" gerekçesiyle yanıtlamazken, önerge sahibi CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, 9`u İncirlik`te olmak üzere ABD`nin Türkiye`de 22 nükleer silahı bulunduğu yolunda iddialar olduğunu dile getirerek, "Yokluğunun söylenmemesi varlığının kabulüdür" dedi.

Vecdi Gönül, CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan`ın İncirlik Üssü`nde bulunan nükleer silahlarla ilgili soru önergesini yanıtlamadı. Seyhan`a gönderdiği yazıda, soru önergesine verilecek yanıtların ``gizli`` gizlilik dereceli bilgiler içerdiği, oysa soru önergelerine verilecek yanıtlara gizlilik kaydı konulamadığını ifade etti. TBMM Başkanlığı`nın yazılı soru önergeleriyle ilgili yazışmalarında da bu durumun not olarak hatırlatıldığına dikkat çeken Gönül, bu nedenle Tacidar Seyhan`ın soru önergesindeki soruların ``cevaplandırılamadığı``na işaret etti.

Tacidar Seyhan soru önergesinde, İncirlik Üssü`nde ABD`nin atom bombası bulundurduğu yolunda iddialar bulunduğunu anımsatarak, ``Bu iddialar doğru mudur? Doğruysa bunların sayısı ne kadardır?`` sorusunu yöneltmişti. Seyhan ayrıca, ``Bu tür silahlar Türkiye`de var ise Savunma Bakanlığı olarak ulusal güvenlik açısından ne gibi tedbirler aldınız?`` ve ``İncirlik`teki ABD silahları konusunda bakanlığınızda net bir bilgi var mıdır? Bu silahların türü ve miktarı ne kadardır?`` sorularının da yanıtlanmasını istemişti.

``YOKLUĞUNUN SÖYLENMEMESİ VARLIĞININ KABULÜDÜR``

Seyhan ANKA`ya yaptığı açıklamada, ulusal güvenlik kavramının arkasına sığınarak bir başka ülkenin iç hukukuna aykırı olarak, karşılıklı anlaşmaları hiçe sayıp Türkiye`de konuşlandırılan nükleer silahların gizlenmeye çalışıldığını, bunun doğru olmadığını ifade etti.

Seyhan, Bakan Gönül`ün, Kurlutuluş Savaşı`ndan çıkmış bir ulusun bireyi olarak Türkiye`nin komşularında yüzyıllarca sürecek bir düşmanlığın başlangıcı olabilecek böyle bir silahlanmayı kamuoyundan gizlememesi gerektiğini belirtirken, Gönül`ün dünya barışını tehlikeye sokacak ve egemen yapının bölgede üstünlüğünü sağlayacak atom bombalarının sayı ve gücünün, bunları atacak füze ve menzillerinin kamuoyuna açıklamak zorunda olduğunu söyledi.

Seyhan, ``Eğer yoksa `yok` diyebilme cesaratini gösterebilmelidir. Yokluğunun söylenmemesi varlığının kabulüdür`` diye konuştu.

ANKA / SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 09:21:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?