18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ATO’ya göre Türkiye ’tatlı para cenneti’

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) bugün yayınladığı bir rapora göre, Türkiye’de hazine bonosu, hisse senedi ve mevduatta değerlendirilen sıcak para 23 milyar doların üzerinde.

Rapora göre, bu paranın bir yıllık getirisi 7 milyar dolardan fazla ve yabancı yatırımcılar bu getiriden hiçbir vergi ödemeden yararlanıyor.

ATO’nun Hazine Müsteşarlığı ve Devlet İstatistik Enstitü’sü (DİE) verilerinden yararlanarak hazırladığı "Sıcak Para Raporu", Türkiye’de bir yatırımcının parasını 3 yılda üçe katlayabildiğini anlatıyor.

Rapora göre, aynı yatırımcının parasını üçe katlayabilmesi için ABD’de 56, Japonya’da 277 ve AB ülkelerinde 97 yıl geçmesi gerekiyor.

Türkiye’yi "tatlı paranın cenneti" diye tanımlayan rapor, "Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde bu kadar kolay para kazanılmıyor. Örneğin, ABD’de halen faiz oranları yüzde 1,15, Japonya’da yüzde 0,4, AB ortalaması ise yüzde 2" diyor.

Türkiye’de bugünkü enflasyondan arındırılmış reel faiz oranı ise, yüzde 12-13 düzeyinde.

ATO Başkanı Sinan Aygün, rapor nedeniyle yaptığı açıklamada, sıcak paranın kazandığı 7 milyar doların üzerindeki paradan vergi alınmadığına dikkat çekti.

Aygün, "Ekonomideki bir terslik durumunda, 23 milyar dolar para kısa sürede kaçıp gider. Türkiye, sıcak para ülke dışına çıkarken 1-2 puanlık vergi koymak zorundadır. Sıcak paradan 2 puan vergi alınsaydı, Türkiye bu yıl 150 milyn dolar kazanabilirdi" dedi.

Hisse senedi, hazine bonosu ve borsada yatırım yapan yabancı yatırımcılara vergi uygulamıyor. Yerli yatırımcılar ise, beyanlarına göre vergilendiriliyor.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 22:07:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?