22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Auschwitz´deki vahşete hala inanamıyorlar

 Moskova - Nazilerin Polonya’da kurduğu ve bir milyondan fazla kişiyi katlettiği ölüm kampı Auschwitz’de 60 yıl önce düzenlenen kurtarma operasyonuna katılan ve bugün hala hayatta olan Rus askerleri, Auschwitz’de karşılaştıkları "korkunç sahneleri" beklemediklerini kaydediyorlar.

Auschwitz, 27 Ocak 1945’te SSCB’nin Kızıl Ordu askerleri tarafından kurtarılmıştı. Kampa ilk giren askerlerden biri olan Genri Koptev, "Kimse böyle bir şeyle karşılaşmayı beklemiyordu. Kampın girişinin yakınında, büyük bir meydanda binlerce kişi gördük. Farklı dillerde şarkılar söylüyorlardı. Kadınlarla erkekler, gençlerle yaşlılar birbirinden ayrılmıyordu. İnsanların gözleri faltaşı gibi, derileri şeffaftı. Hem gülüyor, hem ağlıyorlardı. Arkada, krematoryuma giden bir yolda yığılmış insan bedenleri gördüm. İnsan saçlarının depolandığı bir salon, bir de gözlüklerin depolandığı bir salon gördüm. Koyu mavi fayanslarla kaplı duvarları olan duşlara da girdim. Bu duşların ne işe yaradığını ancak Nürnberg davasından sonra öğrendim" dedi.

Neyle karşılaşacaklarından haberdar edilmeyen genç askerlerin yaşadığı şok çok ağırdı. Kızıl Ordu’nun Auschwitz’i kurtaran 3 birliğinden birinin başında bulunan ve bugün 81 yaşındaki İvan Martinuşkin, "Komutanlar bize bir toplama kampına gittiğimizi söylememişti" diye konuştu.
AA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 17:10:43
Güncelleme :26 Ocak 2005 Çarşamba 13:14:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?