18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Avanak Avni' bu kez Fransa'da eylemdeydi

Oğuz Aral’ın oğlu, Avanak Avni’nin Fransa’da ’Hayır’cı ’bayrağı’ olmasını yorumladı: "Avni Avrupa’da, Meksika’da birçok eylemde yer aldı"

SEMA ASLAN / GÜLAY FIRAT - MİLLİYET

Fransa, AB Anayasası için düzenlenen referandumda ’Hayır’ derken, bu görüşteki göstericiler, önceki gün, üzerinde Oğuz Aral’ın meşhur Avanak Avni tiplemesinin olduğu tişörtlerle slogan atıyorlardı.
Avanak Avni tiplemesinin bu tişörtlerde kullanılmasıyla ilgili görüşler ise, Türk mizahının bu en ünlü simasının, daha önce de Avrupa’da düzenlenen kimi eylemlerde görülmüş olmasıyla bağlantılı.

’Zenci Avni’ bile var

Oğuz Aral’ın oğlu Seyit Ali Aral, Avanak Avni’nin sadece Türk insanının değil, dünyada pek çok insanın sevdiği ve kendine yakın bulduğu bir tipleme olduğunu, Avanak Avni’nin Afrika’da zenci olarak çizildiğini de dile getiriyor:
Avni’nin, uzun zaman önce Avrupa ve Meksika’daki pek çok nükleer karşıtı gösteri ve eylemde kullanıldığını söyleyen Ali Aral, şöyle konuşuyor:
"1988 - 89 döneminde Haldun Simavi, Gırgır dergisi ve Avanak Avni’yi Ertuğrul Akbay’a sattığı için, şu anda sanıyorum isim hakları onun üzerinde. 1980’lerde Oğuz Aral Almanya, Belçika gibi ülkelerde birer Gırgır sergisi yaptı. Bu Avrupa içinde çok büyük ses getirdi. Muhtemel Avni’nin ilk Avrupa’ya çıkışı o sergiyle oldu. Avanak Avni Güney Afrika’daki ırkçı olaylara karşı, Meksika’da da ABD emperyalizmi karşıtı grupların maskotu oldu."

İşte görüşler

Avanak Avni’nin, Fransa’da ’Hayırcı’ gençlerin ’bayrağı’ olması konusunda, Avni’yi ’yakından tanıyanların’ görüşleri de şöyle:


Ertuğrul Akbay: Avanak Avni tiplemesinin hakları mahkeme kararıyla bize geçti. Ama kullanıldıysa telif isteyelim ve hiç değilse yararlı bir yere, mesela Milliyet gazetesinin Baba Beni Okula Gönder kampanyasına bağışlayalım. Avanak Avni’yi kimse benden izinsiz kullanamaz.

Metin Üstündağ: Öncelikle Fransa’da yaşayan Türklerin etkisi olmuştur. Bir de Gırgır, bir dönem çok fazla okunuyordu; Avanak Avni de o derginin bir simgesiydi. Ayrıca Avanak Avni, yurtdışında başka birkaç uluslararası gösteride kullanılmıştı.

Ergün Gündüz: Avni bir dönem Hollanda’da sosyal eylemlerde kullanılmıştı; belki eylemde Hollanda’dan katılımcılar oldu? Hollanda’da da bir referandum olacak yakında çünkü. Ve bu tiplemenin telifli kullanıldığını zannetmiyorum. 1980’lerde Avrupa’da Gırgır dergisinin çizgilerinden oluşan bir sergi açıldı; sanırım bu tiplemeyi sivil toplum örgütleri o dönemde kullanmaya başladı. Oğuz Aral da izin vermiş olabilir.

MİLLİYET
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2005 Çarşamba 13:39:13
Güncelleme :1 Haziran 2005 Çarşamba 13:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?