25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Avatar gerçek oluyor!

Hasılat rekorları kıran Avatar filmi gerçek oluyor. Dünyanın en geniş yağmur ormanlarının bulunduğu Amazonlar yok olma tehdidiyle karşı karşıya.Ekvador halkı, tıpkı Avatar filmindeki Naviler gibi isyanda.

Çünkü dünyanın "akciğeri" kabul edilen, en geniş yağmur ormanlarının bulunduğu Amazonlar yok olma tehdidiyle karşı karşıya.

Ekvador'un Yasuni bölgesi işte böyle cennet gibi bir yer.

Amazon ormanlarının kalbi sayılan bölgede 596 farklı kuş türü, sadece bir hektarlık alanında dahi 655 farklı ağaç türü, yaklaşık 100 bin çeşit böcek yaşıyor. Böyle bir doğal çeşitlilik dünyanın hiçbir yerinde yok.

Ancak bu bölge aynı zamanda bir petrol cenneti. Bölgede 850 milyon varil petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.

Ve işin içine böylesine büyük miktarda para girince, bu doğa harikasının kaderi de Avatar'ın pandorasına benzemeye başlıyor.

Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Lenin Moreno, "Ülkemiz Güney Amerika'nın en fakir ülkelerinden biri. Ülkemizdeki petrolü çıkartıp ihraç etmemiz halinde 7 milyar dolar gibi bir gelir elde edeceğiz. Biz bu petrolü işletip doğanın dengesini bozmak istemiyoruz ancak böyle bir maddi kaynağa ciddi şekilde ihtiyacımız var" dedi.

Moreno, ülkeleri tek tek gezip yardım istiyor, "Avrupa bize bu kaynağın yarısı kadar maddi destek versin biz de Amazonlara dokunmayalım" diyor.

Moreno, "Almanya, Fransa, İngiltere, İran ve daha pek çok ülkeyi ziyaret ettim. Buraya Türk yetkilileriyle görüşmeye geldim. Doğal hayat şu anda bitmek üzere, önümüzdeki nesillere güzel bir miras bırakabilmemiz için işbirliği yapmamız gerek" diye konuştu.

Lenin Moreno şimdiye dek verilen destekten umutlu. Eğer sözler tutulursa, dünyanın akciğeri Amazonlar da kurtulacak.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 13 Mart 2010 Cumartesi 11:40:20
Güncelleme :13 Mart 2010 Cumartesi 11:43:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?