18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Avrupa bizi hálá şalvarlı biliyor’

TBMM Başkanı Bülent Arınç, üç gün süren İtalya temaslarının ardından yaptığı değerlendirmede, Avrupa’daki bazı önyargılı çevrelerin Türk halkını hálá ‘fesli ve şalvarlı’ olarak algılamakta ısrar ettiğini belirtti.

Arınç, ‘Ancak kusur bizde. Kendimizi yeterince tanıtamadık. Demokratik, laik, modern Türkiye’yi daha iyi tanıtmalıyız. Bunu önce biz göstermeliyiz, önce biz yaşatmalıyız’ dedi. Arınç, Roma’dan ayrılmadan önce gazetecilerle yaptı sohbet toplantısında, şunları söyledi:

TANITIM EKSİKLİĞİ

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan Avrupa ve İtalya’da bazı partiler var. Bunların olması tabiidir. Ancak Türkiye kendini tanıtmalı, Avrupa’daki imajını süratle iyileştirmelidir. Bazı önyargılı çevreler Türkiye halkını karikatürize edilen haliyle tanıyor. Fesli, şalvarlı, kılıçlı olarak tanımadaki ısrarını sürdürenler var. Bu konuda kusuru kendimizde aramalıyız. Tanıtım noksanlığı olduğunu acı acı görüyoruz.

KORKANLAR DA VAR

Avrupa’da Türkiye’nin genç nüfusundan, Müslümanlığından, Irak ve İran ile komşu olmasından korkanlar var. Bu bir duygusal ilişki değil, her iki tarafın da yararına olan bir işbirliğidir. Türkiye AB’den dışlanırsa bunun Müslüman inancına sahip insanların dışlanması olacağını, Avrupa’da yaşayan 15 milyon Müslümanın kendini dışlanmış hissedeceğini ve asıl çatışmanın bundan doğacağını anlatmak gerekir. Türkiye modernizmi ve İslamiyeti bağdaştırabilen tek ülkedir.

HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2005 Cumartesi 11:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?