18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Avrupa bunu hep yapıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell, Türk basın mensuplarına ziyareti hakkında bilgi verirken, adeta "Avrupa’nın dilinin altındaki baklayı " çıkardı. Borrell, Türkiye temaslarından söz ederekne, "Ziyaretim sırasında Ankara’dan sonra Kürdistan’a gideceğiz" dedi.

Türk gazetecileri şaşkına çeviren bu açıklama üzerine Borrell’e danışmanları hemen müdahale etti. Borrell, danışmanlarından gelen "Kürdistan değil Güneydoğu" uyarısı üzerine açıklamalarının devamında sürekli "Güneydoğu" ifadesini kullandı.

Toplantının ardından basın mensupları Borrell’in kabinesinden bizzat aranarak, "Başkan çok yorgun. Toplantıda Kürdistan ifadesini kullandığını fark etmişsinizdir ancak bunda herhangi bir kötü niyet ya da kasıt yoktu" denildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ’i ziyaret eden Avrupa Parlamentosu (AP) heyeti adına konuşan Çek parlamenter Miloslav Ransdorf , Kürtlerin politik mücadelesini ellerinden geldiğince desteklediklerini belirterek "Her ne kadar desteğimiz az olsa da biz ülke olarak, sizin bölgenize, mücadelenize, Kürdistan’a katkı sunmaya çalışıyoruz. Katkı sunmaya devam edeceğiz" demişti. 

’Kıbrıs’ı tanımadan masaya oturamazsınız’

Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell, resmi ziyaret için yarın gideceği Türkiye’ye "temkinli mesajlar" vereceğini söyledi.

Türkiye’yi 2-6 Aralık günlerinde ziyaret edecek olan Borrell, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda dün kabul edilen Türkiye raporunda, Parlamento’nun Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasından yana tavır koyduğunu, söz konusu raporun büyük oy çoğunluğuyla kabulünün kendisini de şaşırttığını anlattı.

Kıbrıs konusunun çözüm bekleyen bir sorun olarak kaldığını söyleyen Borrell, "Bu konunun Avrupa Parlamentosu kararında da yer bulduğunu, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin gerçek anlamda başlamasının, Rum kesiminin Ankara tarafından tanınmasına bağlı olduğunu" söyledi. Borrell, "Tanımadığınız birisiyle müzakere masasına oturamazsınız" dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunun Genel Kurul’da onaylanmasının 14 Aralık’a kalmasının, Türkiye ziyaretini ertelemesini gerektirmediğini belirten Borrell, buna rağmen, "temkinli mesajlar" vereceğini söyleyerek, Parlamento’daki siyasi grupların, Türkiye konusunda kendi bünyelerinde bölündüklerini anlattı.

Borrell, Genel Kurul’da, Türkiye raporunda değişiklikler yapılması olasılığını göz ardı etmediğini, bu nedenle temkinli konuştuğunu söyledi.

Borrell, Avrupa Parlamentosu’nun kararının iyi incelenmesi gerektiğini, bu kararın hukuki açıdan yaptırım gücü olmadığını, ancak siyasi açıdan büyük önem taşıdığını ve etkili olacağını anlattı.

Borrell, Türkiye’nin laik bir devlet olduğunu, Türk kadınının Fransızlardan önce oy hakkı elde ettiğini, Batı Avrupa’da bunları bilmeyenlerin fazla olduğunu da söyledi ve Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye’nin daha iyi tanınması için rol oynayacağını anlattı.

KENTHABER - AA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 09:46:13
Güncelleme :2 Aralık 2004 Perşembe 15:00:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?