24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Avrupa için üç polis daha açığa alındı

İstanbul Valiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gerekçesiyle 6 martta yapılan gösteri sırasında bazı göstericilere aşırı güç uygulayan Çevik Kuvvet Şubesi görevlilerinden dün üç polisin görevden alınmasının ardından bugün üç polis daha açığa alındı.

İstanbul Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, ’’6 mart pazar günü Saraçhane ve Beyazıt meydanlarında yapılmak istenen gösteri yürüyüşüne polisin müdahalesi sırasında, orantısız güç kullanan ve etkisiz hale getirilen bazı göstericilere yetkisiz, aşırı güç uygulayan Çevik Kuvvet Şubesi görevlilerinden üç polis memuru daha yürütülen soruşturma kapsamında Mülkiye ve Polis Başmüfettişlerince görevlerinden uzaklaştırılmışlardır’’ denildi.

Beş kişi hakkında daha dava

Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 6 martta Beyazıt Meydanı’nda yapılan izinsiz gösteride dağılmamak için polise direndikleri ve saldırıda bulundukları öne sürülen beş kişi hakkında daha dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ve 8 polis memurunun müşteki olarak yer aldığı iddianamede, 6 mart 2005 tarihinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla valiliğin izin verdiği yerler dışında kalan Beyazıt Meydanı’nda toplanan grubun, yasadışı örgütü destekleyen sloganlar attıkları belirtildi.

Öte yandan, olayda görev alan polislere ilişkin göstericilerin şikayetleri üzerine başlatılan soruşturmanın ise sürdüğü öğrenildi.

AB olaylara tepki gösterdi

AB Troykası’nın Türkiye’de toplanması nedeniyle o dönemde Türkiye’de bulunan AB dönem Başkanı Jean Asselborn, polisin tavrını ’şok’la karşıladıklarını açıklamıştı.

Göstericilere karşı orantısız şekilde şiddet kulllanılmasından dolayı tepki gösterdiklerini belirten AB Dönem başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Türk yetkililerden böyle olaylarının yaşanmamasına yönelik bir soruşturma başlatmasını talep ettik" açıklamasında bulunmuştu.

...
Yayın Tarihi : 17 Mart 2005 Perşembe 00:43:34
Güncelleme :17 Mart 2005 Perşembe 00:45:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?