18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

´Avrupa kapılarını Türkiye´ye açmalı´

İngiliz Pazar gazetelerinden Observer başyazısında; "Avrupa kapılarını Türkiye'ye açmalı" dedi ve hemen ekledi; "Ancak bunun getirdiği tehlikelerin de bilincinde olmalıyız."

Gazeteye göre, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu hafta Türkiye ile ilgili vereceği karar, her halükarda birliğin doğasında bir dönüşüme neden olacak. Eğer Türkiye'ye yanıt hayır olursa, birliğin bir Hristiyan kulübü olduğu kanıtlanmış olacak.

Eğer yanıt evet olursa, Avrupa Birliği'nin en fakir ve en kalabalık üyesi Müslüman bir ülke olacak, bunun da birliğin bütçesi ve siyasetine büyük etkileri olacak."

Türkiye'nin üyeliğinin, İslam ile bir köprü kurmak yerine, İslam fobisini körükleyebileceğini söyleyen Observer, Fransa, Almanya ve Hollanda'nın kaygılarına yer verdikten sonra şöyle devam ediyor;

"Kaygılanmakta haklılar. Türkiye'nin üyeliğinin İngiltere'deki avukatları ise bunun tehlikelerini görmezden gelerek hata ediyor. İstanbul dahil Bogaz'ın batısı büyük ölçüde laik olsa da, ülkenin doğusu köktendinciliğin etkilerine açık.

"Buradaki köylülerin yaşam standartlarını yükseltmek için on milyonlarca euro akıtmanın zorunluluğu, ya da ucuz iş gücü akınının Avrupa iş pazarında yaratacağı baskı, Avrupalı yönetici sınıfı şöyle bir durup düşünmeye itebilir.

"Ancak Avrupa bu riski almalıdır. Ukrayna'da yaşananlar da bunu gösteriyor. Avrupa'nın, istikrarlı, demokratik liberal kapitalist komşulara sahip olmasının en iyi, belki de tek yolu Avrupa Birliği'ne üye olmanın komşuları için çekiciliğidir."
BBC TÜRKÇE YAYINLARI
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 13:02:41
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 13:18:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?