19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Avrupa nerede bitiyor?

AB zirvesi tüm hızıyla sürerken İngiltere’nin prestijli gazetesi The Guardian, haftalık ekinde Avrupa’nın nerede bittiğini irdeliyor ve okuyucularına soruyor:
"İyi Avrupa Birliği vatandaşları şu basit soruyu cevaplayabilir misiniz. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa’nın parçasıdır. A) Türkiye, B) Fransız Guyanası, C) İsrail, D) Rusya E) Birleşik Krallık.
Guardian, "Umarız sorunun yanıtını diğer sayfalarımızda bulabilirsiniz" diyor. Sayfaları çevirdiğinizde bu soruya yanıt veren farklı kesimlerden Avrupa Birliği vatandaşlarının kafalarının karışık olduğu görülüyor.
Ankete katılan İngilizlerden bazıları coğrafi nedenlerden dolayı Türkiye’nin Avrupalı olmadığını savundu. Bazı katılımcılar da sırf adında ’’Fransız’’ olduğu için Fransız Guyanası’nın Avrupa’nın parçası olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin Avrupalı olduğunu savunanların bir kısmı, buna gerekçe olarak Eurovision yarışmasının Türkiye’de yapılmasını, bazı İngilizler de Türkiye’nin son yıllarda geçirdiği büyük değişimi gösterdi.
"Zira gazete de bu tartışmanın eski Yunandan beri sürdüğünü belirtiyor. Guardian, Avrupa neresidir başlığı altında farklı kritere göre hazırlamış 8 harita yayımlıyor".
Söz konusu kriterler arasında vatandaşların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru hakkı, din, tarih, coğrafya, spor ve eğlence de bulunuyor. Guardian farklı kriterler açısından bakıldığında Rusya, İsrail, Tunus ve Irak’ın da Avrupa’nın parçası olabileceğini söylüyor.

Türkiye’ye olumlu bakan ülkeler

Gazetede yayımlanan Nicholas Watt’a ait bir yorumda da Avrupa’nın Türkiye’ye elini ihtiyatla uzattığı savunuldu.
Türkiye’ye tarih verilirken umutlar kadar korkuların da hakim olduğunu öne süren Guardian yazarı, Türkiye’nin üyeliğine tümüyle olumlu bakan AB üyelerinin İngiltere, İtalya, İspanya, Portekiz, Finlandiya, İsveç, İrlanda ve Malta olduğunu kaydetti.
Watt, Almanya, Fransa, Danimarka, Macaristan, Yunanistan, Polonya, Belçika, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Kıbrıs (Rum kesimi), Litvanya, Letonya ve Estonya’nın da üyeliğe sıcak baktıklarını belirtti.
Avusturya’nın tavrını ’’katı’’ olarak niteleyen yazar, Avusturya’nın gönülsüz görünmekle birlikte metinde yer alacak bazı ’’koruma önlemleri’’ sonucunda ikna olup ’’evet’’ diyeceğini yazdı.

AB Türkiye’ye elini gönülsüz uzatıyor

Guardian "Avrupa Birliği Türkiye’ye elini gönülsüz uzatıyor" dediği başka bir haberinde ise üye ülkelerin Türkiye konusundaki ruh halini yansıtıyor.
Haber ’Avrupa Reform Araştırmaları Merkezi’nin baş ekonomisti Katinka Barış’ın şu görüşlerine yer veriliyor:
"Avrupa Birliği Türkiye konusunda iki ana gruba ayrılmış durumda. Türkiye’ye gönülsüz olarak destek veren ülkelerin, Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun altı kurucu üyesi olması dikkat çekiyor. Bu tutumlarında ekonomilerinin kötüye gitmesi ve topraklarında çok fazla Müslüman nüfus barındırması rol oynuyor."
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 14:17:48
Güncelleme :18 Aralık 2004 Cumartesi 01:00:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?