19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Avrupa Parlamentosu 'Türkiye Raporu'nu kabuletti

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Arie Oostlander tarafından hazırlanan Türkiye raporu, Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu'nda kabul edildi.
199 değişiklik ve 22 uzlaşma önergesini içeren ve bizzat Oostlander tarafından kaleme alınan rapor, Avrupa ülkelerinin çeşitli partilerinden oluşan Dışişleri Komisyonu üyelerinin katıldığı oylama sonucu; 39 evet, 2 hayır ve 7 çekimser oyla kabul edildi.
Avrupa Parlamentosu ve AB Türkiye Karma Parlamenterler Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagedijk, kendisinden raporu değerlendirmesini isteyen İHA muhabirine, "Bu rapor geçen seneye rağmen biraz daha dengeli bir rapordu. Bazı noktaları benim için çok açık olmasa da, genel olarak geçen seneden daha dengeli buldum. Raporda çok önemli olan kriterlerden bahsedilirken, aynı zamanda müzakerelere başlanmasından da bahsediliyor. Ben her zaman müzakereler başlasın dedim. Aynı zamanda siyasi kriterlere dikkat çekilmesini vurguladım" dedi.
İHA muhabirinin raporu değerlendirmesini istediği Oostlander ise, "Biz Türkiye'nin AB'ye tam üye olması için yol takip ediyoruz. Eğer bu yolu takip ediyorsak, Türkiye de şartları yerine getirmeli. Ancak Türkiye, bizim yapılmasını istediğimiz her şeyi yapamayacağını söylerse, o zaman alternatif durumu konuşuruz" diye konuştu.
Her şeyden önce, Türkiye'nin AB değerlerinde bir ülke olmasını istediğini ifade eden Oostlander, "Türkiye hukuk devletini kabul ediyorsa, o zaman herhangi bir sorun yoktur. Şu duruma da dikkat çekmek isterim. Türkiye, son yıllarda gözle görülür bir şekilde ilerleme kaydetmiştir" şeklinde konuştu.
MEHMET CÖMERT - BRÜKSEL (İHA)
Yayın Tarihi : 17 Mart 2004 Çarşamba 15:20:29
Güncelleme :17 Mart 2004 Çarşamba 15:53:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?