19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Avrupa'da enflasyon rekoru kırıldı

Euro Bölgesinde enflasyon Haziran ayında yüzde 4 ile 16 yıllık tarihinin yeni zirvesine çıktı.

AB'de ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesinde bir önceki enflasyon rekoru yüzde 3,7 ile Mayıs ayında kaydedilmişti.

AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, enerji ve gıda fiyatlarının sürüklediği enflasyon, geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,9 seviyesindeydi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, geçen hafta Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında “enflasyonun bir süre daha yüksek kalacağını ve 2009'da kısmen dengeleneceği” uyarısında bulunarak, mücadele için faiz artırımı işareti vermişti.

AMB Başkanı Trichet, piyasaların merakla beklediği faiz artırımı konusundaki görüşlerine açıklık getirerek “enflasyon beklentilerinin güçlü bir şekilde dizginlenebilmesinin güvencesi için faiz oranlarını küçük bir miktar artırabileceğimizi söyledim. Artış serisi öngördüğümüzü söylemedim. Bunları derken asla (kararımız konusunda) önceden taahhütte bulunmuyorum” şeklinde konuşmuştu.

Euro Bölgesinde enflasyonun orta vadede yüzde 2 seviyesinin altı olarak belirlenen hedefi hayli aşması nedeniyle güvenilirliğini korumak isteyen AMB'nin, 3 Temmuz'daki toplantısında avro gösterge faizini çeyrek puanlık artışla yüzde 4,25'e yükseltmesi bekleniyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 15:03:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?