20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Avrupa'da ilk kurban: Fortis

Benelüx finans grubu Fortis, finansal krizden aldığı darbenin ardından, sorunun ABD'de olduğu gibi diğer finans kurumlarına yayılmaması için Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ile yapılan olağanüstü toplantının ardından hafta sonunda devletleştirildi. 

Tüm dünyayı saran küresel bankacılık krizi, Euro Bölgesi'ndeki ilk kurbanını bugün verdi. Türkiye'de faaliyet gösteren Belçika-Hollanda ortak bankası Fortis, dün bir gece yarısı operasyonuyla kamulaştırıldı.

Belçika, Hollanda ve Lüksemburg hükümetleri, Avrupa'nın 20 büyük bankasından biri olan Fortis'e toplam 11.2 milyar euro (16.4 milyar dolar) enjekte etmeyi kararlaştırdılar. Bankacılık ve sigorta grubu Fortis'in, sorunlarının başlangıcı olarak görülen, Hollanda Bankası ABN Amro'dan geçen yıl satın aldığı birimleri satması bekleniyor.

Fortis Cuma günü 8 milyar Euro sermaye ihtiyacı olduğunu açıklamış ve başta Barclays olmak üzere birkaç banka ile birleşme görüşmelerine başladığını açıklamıştı.

Banka, ilk etapta ikincil varlıklarını satacağını, gerekirse asıl varlıklarını da satışa çıkarabileceğini bildirmişti. Ancak banka yönetimini haftasonundaki tüm çabalarına rağmen banka kurtarılamadı.

Gelen tekliflerin düşük kalması üzerine kamulaştırma operasyonu gerçekleşti.

Fortis, geçtiğimiz yıl Hollanda'nın en büyük bankası ABN AMRO'yu satın alan konsorsiyumun içinde de yer almıştı. Bankanın batışında ABN AMRO'dan satın alınan bu varlıkların kredi krizi nedeniyle beklenen performansı göstermemesi de yatıyor.

Benelüks hazinelerinden yapılan açıklamada, bankanın içindeki ABN AMRO varlıklarının satışa çıkarılacağı da ifade edildi.

ABD'de 13 ay önce başlayan global finansal krizden etkilenen ilk euro bölgesi bankası olan Fortis'in devletleştirildiği açıklaması, Belçika Başbakanı Yves Leterme tarafından dün düzenlenen bir basın toplantısında yapıldı.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklar Belçika, Hollanda ve Lüksemburg hükümetlerin Fortis'i kısmen satın alma kararını, yatırımcı güveninin geçen hafta tamamen çökmesi ve banka ile ilgilenen iki alıcıdan gelen tekliflerin çok düşük olması üzerine aldıklarını belirttiler.

Hollanda Maliye Bakanı Wouter Bos gazetecilere yaptığı açıklamada "Müdahalede bulunmayabilirdik. Ancak (o durumda) Fortis'in Pazartesi günü ayakta kalacağı kuşkuluydu" dedi.

Kurtarma müdahalesi sonrasında her devlet ülkelerindeki Fortis bankalarının yüzde 49'unu alacak. Belçika 4.7 milyar, Hollanda 4 milyar, Lüksemburg da 2.5 milyar euro katkıda bulunacak. Lüksemburg'un katılımı değiştirilebilir tahvil şeklinde olacak.

Böylece ABD ve İngiltere'den sonra krize kurban giden ilk Euro Bölgesi bankası Fortis oldu.

Gazeteport
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2008 Pazartesi 09:38:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?