23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Avrupa’da Müslümanlara hoşgörüsüzlük artışta


Önde gelen bir insan hakları örgütü, 11 Eylül saldırılarından sonra Avrupa’daki Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve hoşgörüsüzlüğün arttığı uyarısında bulundu.

İnsan Hakları için Uluslararası Helsinki Federasyonu (IHF) tarafından hazırlanan raporda, 11 Avrupa Birliği ülkesinde 11 Eylül 2001’den bu yana yaşananlar inceleniyor.

Kuruluşun Viyana’daki merkezinde bir açıklama yapan IHF başkanı Aaron Rhodes’a göre terörle mücadele kapsamında atılan bazı adımlar da Müslümanlara ayrımcılık yapılması eğilimlerini güçlendiriyor.

Müslüman azınlıklar artan şekilde güvensizlik ve düşmanca tavırlarla karşılaşıyor.

Örneğin geçen yıl yapılan bir ankete göre, Almanların yüzde 80’i "İslam" kelimesini "terör" ile birlikte düşünüyor.

Basında Müslümanların ’aramızdaki düşman’ olarak görülmesine yol açan taraflı haberler yer alması da raporda altı çizilen bir diğer sorun.

İngiltere’de basının, emniyet ve hukuk makamlarının Müslüman teröristlere karşı başarılı kovuşturmalar yürüttüğü yolunda bir izlenim yarattığı, oysa ki terör suçlamalarıyla gözaltına alınanların büyük bölümünün haklarında dava açılmaksızın serbest bırakıldığı belirtiliyor.

Gözaltına alınan yüzlerce kişiden sadece üçü hüküm giymiş.

Raporda Fransa’da orta öğretim kurumlarında dini simgelerin açıkça kullanılması aleyhindeki bir yasanın da başörtüsü kullanan kadınlara karşı ayrımcılığı teşvik ettiği belirtiliyor.

Bu durum bazı kadınların evlenmesine, sınavlara girmesine ya da oy kullanmasına da engel oluşturuyor.

Hollanda’da ise, Müslüman okullarının "entegrasyon çabalarını baltaladığı" görüşü yaygın. Ancak raporda bu gibi iddiaları destekleyecek kanıtların pek az olduğu vurgulanıyor.

Hayvan hakları savunucularının kaygılarının da Yahudi ve Müslümanların kurban kesme geleneklerini engellemek için kullanıldığı belirtiliyor, buna Danimarka’da yaşanan tartışmalar örnek veriliyor.

İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya ve Hollanda gibi büyük Müslüman azınlıkları olan ülkeleri inceleyen rapor, Müslüman ve ırkçılık karşıtı grupların açıklama ve çalışmaları, basında yer alan haberler ve resmi bilgiler gibi ikincil kaynaklardan alınan verilere dayanıyor.

Uluslararası Helsinki Federasyonu, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi’nde danışma kuruluşu statüsüne sahip.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 8 Mart 2005 Salı 00:42:52
Güncelleme :8 Mart 2005 Salı 00:45:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?